zaterdag 7 februari 2009

Huwelijk

Nou dacht ik toch heel wat te weten over - nou niet de bijbel, dan ga ik bij de eerste de beste al dan niet voormalige protestant onderuit - over de rooms-kerkelijke kalender. Maria Boodschap: 25 maart. De engel Gabriel komt de Maagd Maria negen maanden voor Christus' geboorte vertellen dat 'zij heeft ontvangen van de H. Geest'.

Lees ik nu van de correspondent in Rome van de NRC over een pasgetrouwde Spaans echtpaar, in vol bruidsornaat op audiëntie bij de misschien wel meest omstreden paus van de laatste halve eeuw: 'De wereldwijde commotie rondom een bisschop die het bestaan van de Holocaust ontkende, kan hun feest niet verpesten. „Het was fantastisch. We hebben de Heilige Vader verteld dat we op 23 januari zijn getrouwd, de dag waarop de heilige maagd Maria Jozef huwde”,'citeert de verslaggever de bruidegom. (Cursivering van mij, tSs).

Intrigerende vraag: Wanneer vond die huwelijkssluiting plaats. Op 23 januari van het jaar 0, of een jaar, een maand na de eerste Kerstmis? Ik denk het laatste, aangezien de maagd verbaasd op de woorden van de engel reageerde met: 'Hoe zal dit gebeuren, aangezien ik geen man heb'.

Foto: De annunciatie (boodschap aan Maria) in een Amsterdamse gevelsteen.


(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl

1 opmerking:

  1. Er gaat inderdaad niets boven een solide hoeveelheid bijbelse kennis. Overigens weet dat in Nijmegen in de jaren veertig en vijftig menig meisje gepoogd heeft haar ongehuwde zwangerschap te verklaren door te roepen dat ze nog nèt een duif zagen wegvliegen.

    BeantwoordenVerwijderen