maandag 9 februari 2009

Granada

In Spanje kun je nog lekker bollen op de autosnelwegen, autovia's geheten. Zoals wij vandaag door diverse sierra's en natuurparken naar Granada. Driehonderd kilometer vanaf de Costa Cálida.

Qua temperatuur scheelt het wel even, wat je aan de fruitbomen kunt zien. Niks bloesem, zoals tussen Mazarrón en Lorca. Een eerste verkenning van Granada verloopt aanvankelijk wat gebrekkig, omdat het stadsplan in de reisgids wel heel erg summier is. En turismo is geen toeristenbureau, maar een winkel of warenhuis-afdeling, waar souvenirs worden verkocht.
Maar na de visschotel als lunch, 2,50 euro pp betaald voor de kathedraal en die met open monden van bewondering bezichtigd.Het is een van de weinige kerken in Europa die alle kenmerken van de renaissance heeft: romaanse en grieks-romeinse motieven en een woud van dorische zuilen met rijk bewerkte kapitelen. Verder is het een en al goud wat er blinkt. Twee orgels met elk twee reusachtige fronten domineren het middenschip. Alles kraakhelder, als nieuw, wat de entree-heffing verklaart. Er zijn trouwens nog steeds restaurateurs aan het werk.

Bij een wandeling door de nauwe straatjes van de oude kashba, op een Sint-Joriskapel gestuit, waarin een non, geheel in het wit, als bruid van Christus, voor het uitgestalde Sacrament des Altaars, geknield in gebed was. Roerloos als een wassen beeld.

Morgen: Alhambra.(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten