dinsdag 10 februari 2009

Een zekere grandeur


Hoe groot zou Granada nu zijn? 240.500 meldt een 5 jaar oude reisgids. Hoe bepalend is zo'n inwonertal eigenlijk? In tegenstelling tot Valencia, dat veel groter is, kun je bij Granada spreken van een zekere grandeur. Ondanks de hondenpoep, bij voorkeur gedeponeerd op het midden van de trottoirs. 's Morgens wordt er weliswaar geklopt, geveegd en gezogen, met zware machines en oorbeschermers, maar op de trappen van de bovenstad heeft niemand daar wat aan.

Echter, de huizen, de gevels, de paleizen. Karel V heeft er tenslotte ook gewoond, in een 16e eeuws gedeelte van het Alhambra. Hier hebben de roomse koningen de Moren een lesje geleerd. Er is zelfs een boulevard naar hen genoemd. Karel resideerde kort of lang in een renaissancepaleis dat me, met zijn 'kussengevels' met ringen voor het vasbinden van paarden en z'n zuilengalerijen sterk doet denken aan het Palazzo de Medici Ricardi in Florence. Alleen mis ik hier het authentieke interieur.Er zijn er, die hier een verslag verwachten van ons bezoek aan Alhambra. Ik zal dat dezer dagen overlaten aan foto's in een speciaal Granada-album. De gang erheen en het er binnen geraken ging, ondanks de voorbereidingen, toch weer met de nodige stress gepaard. Eerst te voet de verkeerde route genomen (er staan nauwelijks aanwijzingen). Een half uur klimmen! Vervolgens als het ware opgejaagd door een hostess. 'Rennen, anders is je gereserveerde tijd verstreken.' Vervolgens toch weer geholpen door dat meisje, nadat de creditcard-automaten onwillig deden.
Alhambra? Mooi, mooi, mooi, niet in het minst al dat stenen kantwerk dat zich in waterpartijen weerspiegelt.
En over grandeur gesproken: De ochtend afgesloten met een glas witte wijn in brasserie Via Colon. Rococo-interieur, met een reusachtig beeld van een aartsengel achter de bar. Of het origineel is of namaak, kan me eigenlijk weinig schelen. Een sfeer als deze tref je eigenlijk alleen aan in steden als Wenen en Budapest.
Grandeur of vergane glorie? Die ouwe mensen in kleren van midden vorige eeuw (bontjassen) en vrouwen met afzichtelijke fascistoïde zonnebrillen, moet je er maar bij nemen. Zelf zijn we tenslotte ook al oud. En blij dat we toch nog Granada hebben gezien.

Meer foto's Granada

(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten