Brandbrief
De oneerlijke concurrentie van radio en televisie jegens de gedrukte media met de STER-reclame moet stoppen, zo hebben de gezamenlijke kranten aan minister Plasterk laten weten. Een brandbrief heet zoiets al gauw in mediataal. (In de middeleeuwen kreeg een boer soms een brandbrief. Als-ie niet in een of andere vorm betaalde, ging zijn stulp in de fik.)Oneerlijke concurren-
tie? Je moet wel in een zeer ver gevorderde fase van wanhoop verkeren, wil je dit argument aandragen om aanspraak te maken van een deel van de elektro-
nische reclame-
gelden.
Immers, wat gebeurt er met de reclame in medialand? Het bedrijfsleven, cq de reclamebureaus die hem vertegenwoordigen kijken naar het rendement van de gelden die worden besteed aan reclame op radio en tv, respectievelijk in de kranten. Gewoon prijs-kwaliteitsverhouding, waarbij het effect van advertenties op de consument mede de kwaliteit bepaalt.
Welnu, het is in toenemende mate mis met de effectiviteit van de reclame in de gedrukte media. Domweg, omdat kranten en tijdschriften steeds minder worden gelezen. De consument kiest voor de elektronische media, waaronder steeds meer ook het internet moet worden gerekend. Jammer maar helaas voor de kranten. De wet van het kapitalisme doet zijn werk. Hetzelfde kapitalisme, waarmee uitgevers van kranten tot zeg maar een eind in de jaren negentig van de vorige eeuw goud verdienden en hun producten zonder pardon aan elkaar doorverkochten.
Van oneerlijke concurrentie is geen sprake, wel van de harde werkelijkheid – zie de ontwikkelingen in de VS, waar menige eerbiedwaardige krant op de rand van faillissement staat – dat de rol van de gedrukte pers na 250 jaar zo goed als is uitgespeeld. En daarmee ook haar betekenis voor de democratie, al proberen de kranten in de discussie die rol nog zo te benadrukken. Evenals de pluriformiteit van de pers, een argument dat bij de eigenaren van dagbladen nooit een rol speelde als er werd gehandeld en gefuseerd en dat nu voor het opportunistisch gemak van stal wordt gehaald. Da's nog eens krokodillentranen plengen.
Donderdag gaat de Tweede Kamer met minister Plasterk in debat over deze kwestie. Je kunt dat tegenwoordig, dankzij internet, live volgen. Ik zal op het puntje van m ’n stoel zitten.
Afbeelding: de Opregte Haarlemsche Courant, een van de oudste dagbladen van Nederland.
(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten