maandag 27 oktober 2008

Jan Decleir is ook Nederlander

In de VPRO GIDS wordt enigszins omstandig uitgelegd, waarom als voice over onder meer de stem van ‘de Belg = buitenlander’ Jan Decleir wordt gebruikt in de ambitieus genoemde televisieserie Verleden van Nederland.

De acteur Decleir is gekozen, ‘omdat-ie de mooiste stem heeft’, zo luidt de verklaring. Later is die van Elsie de Brauw toegevoegd, ‘omdat er een vrouw bij moest’.
Ten eerste is Jan Decleir een Vlaming.

Ten tweede is Jan Decleir – historisch gezien – een Zuid-Nederlander.

Als één ding in televisieseries over het verleden van Nederland duidelijk moet worden, dan is dat de geschiedenis van noord en zuid onverbrekelijk met elkaar zijn verbonden, zó zelfs dat je van één geschiedenis zou moeten spreken. En dat niet alleen vanwege die korte periode van het (verenigde) Koninkrijk der NederlanDEN tot 1830. Eerder ondanks die ongelukkige periode.

Lees anders Het Geuzenboek van Louis-Paul Boon maar eens, al is dat geen sinecure. Daaruit komt Willem van Oranje overigens heel anders naar voren – meer als de Zwijger, zal ik maar zeggen – dan in Verleden van Nederland. Wat dat betreft lijkt de televisieserie wel de ouderwetse Hollandse geschiedenisboekjes te volgen. We hebben lang op een Vlaming (Boon) moeten wachten aleer een en ander werd recht gezet. En nu lijkt de Nederlandse televisie de klok weer terug te draaien.

Wat wel een reden is tot tevredenheid over de VPRO-uitleg is, dat door ’t Gooi eindelijk wordt toegegeven dat een Zuid-Nederlandse stem mooi kan zijn.


(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten