vrijdag 3 oktober 2008

Essent laat 'n ballonnetje op

Het energiebedrijf Essent, ja dat bedrijf waarvan Michiel Boersma, die zo goed kan cashen, voorzitter is, heeft een ballonnetje opgelaten.
Dat prikken we even door. Essent schrijft potentiële klanten - al dan niet reeds met een contract voor stroomlevering - : 'In 1858 werden de eerste gasleidingen gelegd door de grondleggers van wat later Essent zou worden.' Ja, die leidingen werden in de grond gelegd, maar wel voornamelijk door gemeentelijke bedrijven, die het gas onttrokken aan in Limburg opgediepte kolen. Later kregen die bedrijven rechtstreeks mijngas en in de jaren zestig van de vorige eeuw werd de gasbel in Slochteren ontdekt, waarna nogmaals die bedrijven de hoofdrol werden toebedeeld in het massaal ombouwen, respectievelijk vernieuwen van huishoudelijke gastoestellen, terwijl de gasfabrieken werden gelikwideerd en - niet te vergeten - de sterk vervuilde gronden gesaneerd. Inmiddels schrijft Essent in haar foldertje, waarop een feest-
ballonnetje is geplakt: 'Dit jaar leveren we precies 150 jaar in Brabant!'
Ja dááág. Dat Essent is in 1999 ontstaan uit onder meer de provinciale elektriciteitsbedrijven van Brabant en Limburg. Mogelijk zitten er enkele (opgeslokte) bedrijfjes is, zoals het Nutsbedrijf van Maastricht, die zich in een ver verleden met het maken, respectievelijk distribueren van gas hebben bezig gehouden, maar ik vind het van Essent toch 'n beetje pronken met andermans veren. Een leuk balonnetje, dat wel.
Onderste beeld: de gashouder van de gemeente Breda in 1957. Foto Schreurs. Stadsarchief Breda.


(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten