Beroemd per tweetrapsraket
Vraag aan een kind in deze tijd wat-ie wil worden en in pakweg acht van de tien gevallen krijg je als antwoord: beroemd! Dat komt volgens mij door de talloze mogelijkheden die er zijn om in enkele weken tijd binnenslands wereldroem te verwerven, zoals door miljoenen gevolgde tv-competities als Idols en Op zoek naar Joseph. Wie iets van deze tijd wil begrijpen, moet daar eens naar kijken. Ik weet dat deze tip enigszins pedant klinkt, maar ik heb op mijn website vorige week ’n hele discussie gehad, waarin programma’s als Joseph zonder meer werden gediskwalificeerd.Zondagavond maakte Willem Nijholt, een theaterkunstenaar die ik tamelijk hoog heb, in zo’n aflevering van Joseph een behartenswaardige opmerking. Nijholt zit daar in zo’n barokke voorleesstoel van de bieb als ’n soort erejurylid dat inderdaad aan zijn positie beantwoordt door nét die opmerking over de prestaties van de deelnemers te maken, die de officiële juryleden niet te binnen schiet. Wat hem nogal dwars zit is het feit dat het per mobiel en sms stemmen door het kijkerspubliek wel eens zou kunnen leiden tot een uitverkiezing van De Ware Joseph, die niet stoelt op de artistieke kwaliteiten van de kandidaten, maar op oneigenlijke factoren. Vandaar dat Nijholt zondagavond uitriep: ‘Let toch in de eerste plaats op eventueel talent. Niet kiezen, omdat het zo’n lekker ding is.’
Waarmee weer eens is aangetoond, dat roem een betrekkelijk begrip is, grotendeels afhankelijk van toeval of manipulatie. Media spelen daarbij een belangrijke, soms ook bedenkelijke rol.
Roem kun je ook verwerven tegen wil en dank, als met een tweetrapsraket. Neem nu Jos Kessels. In de regio Zuidoost-Brabant behoeft deze naam geen nadere toelichting, want Jos is sinds jaren dé columnist van het Eindhovens Dagblad. Bewonderd en verguisd, zoals het hoort. Want Kessels schrijft wat in zijn hoofd opkomt en dat is lang niet altijd wat de doorsnee lezer welgevallig is. De man is van nature tegendraads, anti-autoritair en met overgave lijdend aan een vorm van Weltschmerz, waarvan zijn vrijwel dagelijks getuigen enigszins kokette vormen aanneemt. Hij is bovendien ijzersterk in onliners als ‘Mijn kennis van bankzaken beperkt zich tot het op de bank liggen roken.’ Kenmerkend voor Jos is ook zijn uitdagend gebruik van tabak en drank. Een flinke dosis inspiratie doet hij op in de walmen van het ondergrondse rookhok op de krant. Kessels is een begenadigd schrijver, die ook vertedering oproept met de observaties van zijn dochtertje en van zijn helaas inmiddels gestorven hondje.
Nochtans is Jos Kessels niet beroemd, want niet schrijvend voor een randstedelijk medium en naar mijn indruk principieel tegenstander van het zich scharen onder de boekenschrijvers. En toch komt die beroemdheid eraan. Hij wordt, zo deelde zijn krant vorige week mee, hoofdpersonage in een nieuwe roman van zijn al echt beroemde vriend P.F. Thomése. Zijn naam wordt zelfs in de titel opgenomen, want die zal luiden: J. Kessels, the novel. Het boek is al klaar en zal in april volgend jaar bij Contact verschijnen als een op Amerikaanse leest geschoeide hard boiled misdaadroman. Een boek van Thomése, waarin duidelijk de hand van Kessels te herkennen zal zijn.
Kessels, om een reactie gevraagd, zei: ‘Thomése mag mij gerust opvoeren als moordenaar’.
Hiemee is zijn roem voor mij al definitief .
(Radiocolumn. Omroep Best, 15 oktober 2008, 18:10 uur.)
Foto ED: Jos Kessels
(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten