woensdag 6 augustus 2008

De achilleshiel van de kranten

Naar aanleiding van een verhaaltje op de mediapagina van hhBest, waarin het ging over de zorgen over de toekomst van de regionale dagbladen – met name die van de firma Wegener/Mecom, die driekwart van het Nederlandse grondgebied bedienen – kreeg ik een mail van Ingrid van Beek, directeur van de Bestse Bibliotheek en wonende, resp. vakantie houdende te Reusel, provincie Noord-Brabant.

Moraal van haar verhaal: de vraag of er sprake is van kwaliteitskranten is van meer dan een factor afhankelijk.

Zoals: de bezorging.

Neem nou de Volkskrant. Die is sinds vorige week in Reusel niet meer bezorgd en ook niet in de winkel verkrijgbaar. De pakken of de pakjes (weet ik veel) PCM-kranten bereiken domweg het verre grensdorp niet meer.

Ingrid slaat niet achterover van de inhoud van het Eindhovens Dagblad, maar die krant komt tenminste in de bus.

Nou ja, laten we het er op houden dat de bezorging de achilleshiel is van onze dagbladen is. Voor die verspreiding zijn domweg nauwelijks meer liefhebbers te vinden, hoe driftig er ook wordt gezwaaid met beloningen, gratis exemplaren en andere douceurtjes. Ingrid van Beek schrijft, wetende tegen wie ze het heeft: ‘laten ze de ouderen inschakelen. Gezond en statusverhogend!’ Dank u.

Had ik het over PCM? Ik ben nogal happig op zogenaamde proefabonnementen, zeker als die aantrekkelijk zijn geprijsd. Het ED biedt 5 weken aan voor ‘maar 30 euro’. Nou nee. Dan nrc.next. Een zogenaamd Lowlandsabonnement, ook van 5 weken, voor vijf euro! Alleen, na drie dagen stokte de bezorging. Laat ik nou toevallig even met de caravan weg zijn. Na een week teruggekeerd en de storing aangemeld. Maakte nrc een herstart. Kwaliteit hoor. Super. Maar wel afkloppen.

Lees ook: Zorgen om de bezorger van Sante Brun.

(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl

2 opmerkingen:

  1. Toevallig lag er hedenochtend ergens tegen 9.30 uur een VK in de bus. Er zal toch iemand afgereist zijn naar Reusel Grens.

    Mijn jongste zoon viel deze zomer een paar weken in als ED bezorger. Dat leverde hem (bleek achteraf) twee Eftelingkaartjes op als bonus. Verder hebben de bezorgers van het ED een Staatslot gekregen voor ‘de’ trekking om de overlast van uitgevallen drukpersen te compenseren. Ze hebben een paar ochtenden erg lang op het verdeelpunt staan wachten. Hij heeft met dat lot niet de hoofdprijs maar wel een tientje gewonnen. Die gestes maken de proefabonnementen natuurlijk wel iets duurder!

    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heden laat nrc.next het bij mij weer afweten. Ik heb ze ook maar een link naar deze discussie gestuurd.

    BeantwoordenVerwijderen