vrijdag 25 juli 2008

Etten

Vanuit Rucphen kun je op twee manieren naar Etten. Leur zeg ik er meestal niet bij, want ik stam nog uit de tijd van de schilder Jan Strube, die het handjeklap van de varkensboeren tekende op de Markt van Etten.
Uiteraard gaan we de ca. 10 km per fiets (bijdragend aan vermindering van het fileleed in recreatietijd; het is trouwens de mooiste zomerdag van 2008).
Route heen gaat over Sint-Willebrord, het dorp van de wielerhelden van mijn jeugd, terug via de Zundertseweg en vandaar naar Sprundel. Het voordeel van route A is, dat je Etten binnenfietst via de Roosendaalseweg, ooit onderdeel van de N58, eindigend nagenoeg in een parkeergarage onder het (nieuwe) Raadhuisplein. Na reconstructie tot twee smalle rijstroken, gescheiden door gazons, is de Roosendaalseweg, die ook als ontsluitingsweg fungeert voor de uitgestrekte bedrijventerreinen van Etten-Leur, beplant met vier rijen (!) lindebomen, een van de weinige hedendaagse initiatieven die het nageslacht dankbaar zullen stemmen.
Het stadskantoor, waar je op een ordelijke manier je fiets kunt wegzetten, contrasteert enigszins met de eeuwenoude hervormde kerk, maar het stoort niet. Vanaf de horecaterrassen aan de overkant kijk je naar 'n soort bedriegertjes, op en neer gaande fonteinen, die een onweerstaanbare aantrekkingskracht op kinderen uitoefenen.

In 2002 is op de hoek van het stadskantoor een gedenksteen geplaatst: 'Ooit was dit een kruispunt van wegen, nu is het een ontmoetingspunt van mensen'. Zoiets. Om 12 uur beantwoordt de r.-k. dorps gebleven kerk het carillon van de protestanten met drie luidklokken, alsof het Pasen is. We nemen 'n soort snoeplunch en wandelen nog even wat rond, constaterend dat de reconstructie van het centrum van Etten-Leur is geslaagd. Misschien zijn de nieuwe straten iets te recht en iets te breed, terwijl ze toch als voetgangersgebied zijn opgezet.Moet Best, dat ook aan een nieuw centrum werkt sinds de spoorlijn ondergronds is gemaakt, hier jaloers op zijn. Ach, Etten is een stad geworden, want Best nadrukkelijk niet wil.

(Terug)naar hhBest.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten