dinsdag 15 april 2014

Uiteindelijk gaat het wel om de macht

Het handje schudden voorafgaand aan de raadsvergaderingen in Best is een ware cultuur. Wie wel en wie niet? Volgende keer moet ik toch beter opletten.

Take it, or leave it. Dat is de kern van het advies van informateur Ruud Vermeulen aan de raad voor de coalitievorming. Die daardoor ‘terug bij af’ is. Het debat over dit advies laat nog wel ‘n week, nee, anderhalve week, nee ongeveer twee weken (het laatste woord van voorzitter Van Aert) op zich wachten. En daarna zou de eigenlijke formatie pas kunnen beginnen.

Onconventioneel dat was de werkwijze van Vermeulen zeker. Inderdaad, meer die van een generaal dan van een politicus.  Maar om nou te zeggen dat het noemen van twee namen van potentiële wethouders dorpsschokkend was? Sommigen presenteren zich immers al vóór de verkiezingen als kandidaat voor de bestuursfunctie en eigenlijk is dat wel zo duidelijk. Dat voor Best Open de naam van Marc van Schuppen (niet gekozen raadskandidaat) werd genoemd, heeft wel degelijk te maken met de door de informateur  zo belangrijk geachte chemie tussen partijen en personen. Immers oud-wethouder en voormalig oppositieleider Leo Bisschops ligt bij sommigen in de demissionaire coalitie minder goed. Te fel? Ha, dan wil Vermeulen het CDA een koekje van eigen deeg geven, door van hem, het CDA dus, een ‘sterke oppositiepartij’ te maken. 

Een combinatie van VVD, D66, Best Open en PvdA, zoals voorgesteld, is getalsmatig best mogelijk (12 van de 21 zetels), maar niet echt logisch, gezien de verkiezingsuitslag. Immers de kiezer maakte Gemeentebelangen even sterk (2 zetels) als de sociaal democraten. Het gesputter van GB-er Wout Gloudemans (demissionair wethouder) is daarom best te begrijpen.

Gaat het om de chemie tussen raad, college en ambtenaren? Dat zal wel, maar ik mis in dit rijtje de burger. Daarover zou ik van de wethouderskandidaten die straks komen boven drijven wel eens ‘n intentieverklaring willen horen. Er is in het recente verleden teveel mis gegaan tussen de gemeente en de burgerij. Als er in januari klachten zijn over het in het pikkedonker onverlicht op rotondes fietsen van Heerbeeck-leerlingen, gebeurt er niets. Maar als een basisschool-leerling een brief schrijft aan de burgemeester, gaat een wethouder daar mee aan de haal en laat zich met dat kind op de foto zetten. Leuk! Tussen neus en lippen door hoorden we maandagavond: de burger staat met rug tegen de muur.

Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk niet om dat modieuze begrip ‘chemie’, maar om de macht. Dat is het verschil tussen personeelsbeleid bij defensie en politiek.

(Gesproken column voor Omroep Best, 16.04.14, 18:10 uur.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten