De burgemeester van Waalre, de heer Henri de Wijkerslooth de Weerdesteijn, is ‘dolblij’: zijn ambtsketen is in de puinhoop van het verbrande gemeentehuis teruggevonden. ‘n Wonder dat-ie niet gesmolten is. Enfin, een geluk bij ‘n ongeluk.
De ambtsketen is het laatste ‘herkenningsteken’ dat de burgemeester nog rest. Ooit had hij, evenals de ministers en de commissarissen van de koningin, een ambtskostuum met steek.
Toevallig stuitte ik deze week, bij een onderzoekje naar toestanden in Maarheeze, op de Beeldbank van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven op een foto van wijlen burgemeester Rob van Schaik (1906-1982), die in 1936 aantrad en maar liefst 33 jaar aan het bewind is geweest. Van Schaik in vol ornaat dus. Ik mag ‘m niet zomaar gebruiken, die foto, dus kijk even op de website van het RHCe. Hij moet een van de laatste burgemeesters met ambtskostuum zijn geweest, want voor zover mij bekend raakte het dragen van zo’n apenpak (sorry) na de oorlog in onbruik.
Over Van Schaik kan ik nog wel wat meer vertellen. In zijn nadagen te Maarheeze werd hij door het Eindhovens Dagblad beschuldigd van nepotisme (onevenredige bevoordeling). Briesend van woede, gaf hij de gemeentesecretarie opdracht, het ED de raadsstukken niet meer toe te sturen. Maar blijkbaar had de burgemeester een verkeerde voorstelling van de verhoudingen tussen de in zijn gemeente concurrerende dagbladen: het ED en de Maas en Roerbode, editie Weert e.o. De boosdoener in de ogen van Van Schaik, de ook al legendarische verslaggever Piet de Bont, maakte op z’n gemak ‘n deal met zijn collega in Weert en kreeg copiëen van de Maarheezer stukken keurig toegestuurd. Dat heeft geen jaar hoeven duren. De eerstvolgende decembermaand stuurde Van Schaik Piet de Bont een kaart: ‘Kerstvrede!’
Daarna is het best wel goed gekomen tussen de burgemeester en de journalist, want ze zijn nog samen in het kerkdorp Sterksel ‘met de boerinnen gaan dansen’. Want die Van Schaik, dat was me er eentje. En Piet de Bont trouwens ook. Op hem kom ik nog wel eens terug.
(Meer over het burgemeesterlijk ambtskostuum van 1853.)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten