dinsdag 17 februari 2009

De onmisbaarheid van internet(2)

Linkerscherm: een krantenpagina online.
Dit is een tweede blog over 'de onmisbaarheid van het internet'.
Je zou het bijna vergeten, maar het internet speelt natuurlijk ook een vooraanstaande rol bij het uitstippelen van reisroutes, het voorbereiden van bezoeken aan steden en het kiezen en reserveren van overnachtingen. We hebben zelfs een hotel getroffen dat alléén korting gaf, als je tevoren via internet reserveerde. Mogelijk zou dan wel om een creditkaartnummer zijn gevraagd en dat vind ik altijd een krikkel punt. Microsoft waarschuwt er in haar chatprogramma regelmatig voor.

Een onlineprogramma, Newsgator geheten (o.a. Google biedt die mogelijkheid ook) , verzamelt op de achtergrond de aanpassingen van allelei tevoren geselecteerde websites en weblogs, plus de nieuwste podcasts van onder meer Nederlandse radio-omroepen en -zenders. Uitzendingen als Casa Luna van de NCRV, Kunststof van de NPS en OBA-Live (verschillende zendgemachtigden op Radio 5, waarvan ik vroeger het bestaan niet eens kende) en BNR die dan later via mp3-spelers, desnoods in bed kunnen worden beluisterd. Ik ben ook al bijna twee jaar een fan van de hoorspelserie Bommel. De omroepen pakken dat podcasten heel verschillend aan. Onuitstaanbaar is bij voorbeeld het 'meenemen' van reclame en belegen verkeersinformatie door de VPRO. Ook heb ik eens 'n aflevering van het ICT-programma TROS Radio Online gedwonload, die geheel uit het verslag van het internationale schaatsen bestond. Vergeten de automaat uit te zetten.

Informatie verkrijg ik en verstrek ik verder via Twitter, een vorm van webcommunicatie, qua beknoptheid vergelijkbaar met SMS, die een stormachtige ontwikkeling doormaakt en waarvan we zodoende nog veel zullen horen. Met andere woorden, het is niet alleen gekwetter van onder anderen minister Maxime Verhagen dat daar klinkt. ;-)

Rest nog de praktijk van het kranten lezen via het web.

Laat ik zeggen, het is een keurige noodoplossing. Het is meer kennis nemen van de inhoud dan echt lezen, want er gaat niets boven een papieren krant, die je op tafel kunt uitspreiden, of rustig doorbladerend, in een gemakkelijke stoel tot je kunt nemen. Technisch wil er met die online-edities nog wel eens wat fout gaan. Het gemakkelijkst laten zich vanaf het beeldscherm nog de zogenaamde tekstversies lezen (de krantenkolommen, omgezet in eenvoudige platte tekst over de door jou zelf te bepalen vensterbreedte), tenzij er zoiets gebeurt als met deze tekst uit NRC Handelsblad:
Telewerkenzekerisvoorhip.hoogopgeleiden.Is het een nieuweBovendienhy- leent pe ofdewerkengroeiendewe straksdienstensectorallemaal thuis?zich beter voor Het kabinet,telewerkbijvoorbeelddan landbouwbijofmondeindustrie. Wie welvan ministereensDonnerrustig(Socialeeen stukZakenmoetenschrijven,Werk- weet het gelegenheid,maarCDA)alintedegoed:uitzendingop kantoorvanblijft Bui- de telefoon tenhof op 18

Oeps. Maar in negen van de tien gevallen gaat het goed. In het algemeen zou ik over dagbladen online willen zeggen: Stap af van het 'reproduceren' van de originele krantenpagina's en maak speciale op beeldschermen toegesneden versies voor het web. Zo moeilijk kan dat, gezien de brede ervaring die de kranten al met gewone webpagina's hebben opgedaan, niet zijn. En anders zou minister Plasterk daar nog een subsidie tegenaan kunnen gooien.

Doe je ook nog wat anders in Spanje? Ik kan maar het beste naar mijn weblog http://manieren.blogspot.com, de maanden januari en februari 2009, verwijzen. Dat deed ik ook als me al chattend 'hoe gaat het ermee' werd gevraagd. Er is meer tussen hemel en aarde dan computers en internet.

Nu toch maar even een SMS-je naar vrienden en magen sturen om onze virtuele afwezigheid te verklaren. Gelukkig kan ik schrijven zonder internetverbinding. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven.

Deel 1 van 'De onmisbaarheid van het internet' gaat over onder meer de entertainment-functie.


(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl

3 opmerkingen:

  1. Lezer BB mailt mij een pdf-file (afdrukbare versie) toe van een artikel uit nrc, met de woorden 'Ik heb geen enkel probleem.'
    Vraag: Ook niet als het om enorme lappen tekst gaat die op A4 moeten worden afgedrukt? En probeer met die omvangrijke pdf-file maar eens op je scherm te navigeren. Ik vind trouwens het afdrukken in de regel geen optie bij een onlinekrant. Ik pleit voor een handzamer, meer op het beeldscherm toegesneden versie van de krant.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. BB geeft nog even niet op; mailt: Grote lappen tekst zijn voor mij evenmin een probleem aangezien a) de gehele pagina op het scherm past b) de juiste lettergrootte kan ingezet c) kolommen al lezend met het 'handje' verschoven, comfortabel leesbaar zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een korte ontboezeming die voor webmasters van krantensites interessant is:

    http://www.bijgespijkerd.nl/blogging/twee-simpele-tips-voor-regionale-krantenwebsites-gelezen-in-vijf-minuten

    (selecteren en in adresvenster browser plakken)

    BeantwoordenVerwijderen