Al eens afgevraagd wat je kind allemaal op dat telefoontje zit te friemelen? Zij of hij kan goed vijf jaar zijn, want 'als ze maar zoet zijn'. Kan ook 's nachts zijn trouwens. Wie 'n beetje op leeftijd is kan er al helemaal niks mee. Met dat internet en zo. Op de Vlaamse radio hoorde ik de eigenaar van een takelbedrijjf, die meer dan 20.000 euro aan vergoedingen misloopt onder meer omdat er op een digitaal formulier van de politie ergens een vinkje ontbreekt. En het contact van de uitkerende instantie zegt telefonisch dat ze nieuw is en er nog niks van snapt. Bovendien is er sprake van een nieuw computersysteem dat de hele zaak frustreert. De Belgische takelaars en zijn collega's die met soortgeljke problemen zitten, zijn van plan wegen te gaan blokkeren. Dit allemaal terzijde, want het gaat immers in de eerste plaats over de jongeren wier telefoongedrag ook politiek een lied zonder end is.
Pesterij bij voorbeeld. Spelen internet en de sociale media in het bijzonder daarbij niet een hoofdrol? Normaal fysiek sociaal contact is immers op en rond school nauwelijks meer aan de orde. Bij de berichtgeving en duiding in de reguliere media viel het me op dat het aspect internet er niet of nauwelijks aan te pas kwam. Uitzondering: presentator Sophie Hilbrand in de talkshow Bar Laat, al speelde haar suggestie in de discussie verder geen rol van enige betekenis, als ik het goed heb gevolgd. Helaas.
Het gif van internet dus, waar ouders en opvoeders geen weet van hebben, tenzij zij deze week zijn wakker geschud door berichten over 'kindermisbruikje spelen' door jongeren van onder de twaalf jaar. Gespecialiseerde politiefunctionarissen en andere deskundigen zitten daarover met de handen in het haar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten