zaterdag 22 februari 2020

Kranten in het rood

Regionale dagbladen in het noorden, als de Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden (Groningen) en het christelijke Friesch Dagblad zitten al jaren diep in de rode cijfers. Niets qua nieuw verdienmodel helpt; ontslagen zijn al aangekondigd.

Bert van Slooten, bekend radiojournalist, tegenwoordig gestationeerd in Brussel, twittert: ‘Beetje gekke oproep maar neem een abonnement op de @lc_nl of @dvhn_nl Goede journalistieke producten. Koop vandaag gewoon de zaterdagkrant. Nieuws is niet gratis.’

Een opkoper ligt op de loer, hoewel… 1.) hoe ver gaat die animo als je de ontboezemingen leest van dagbladjournalisten over de onontkoombaarheid van verdere digitalisering 2.) een voor de hand liggende kandidaat als Persgroep NL heeft al ongeveer driekwart van de Nederlandse dagbladwereld in handen. De verschraling van de nieuwsvoorziening gaat – afgezien van internet – steeds verder, inclusief de overname door grote uitgevers van plaatselijke huis-aan-huis-bladen.

Ik heb heimwee naar mijn  Friese tijd, toen daar liefst vijf dagbladen opereerden, al waren ze niet alle echt zelfstandig. De Leeuwarder Courant is een van de oudste dagbladen van ons land en heeft op het gebied van regionale journalistiek, zeker in de afgelopen eeuw, een voortrekkersrol vervuld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten