zaterdag 15 februari 2020

Een supergeheim Brabants document

Tis mar dagget wit (voor de niet ingewijden: het is maar dat je het weet) De rubriek Plaats delict van René van der Lee in de Brabantse dagbladen over criminaliteit in deze provincie is doorgaans hoogst informatief, maar trap er niet (altijd) in. Soms is het columnisme, dus een mening c.q. mening vormend.

Dat blijkt wel uit de aflevering van zaterdag 15 februari 2020, getiteld Als Brabant knetterrechts is.

Het verhaal haakt duidelijk in op de actualiteit van de provinciale politiek, de worsteling van gevestigde partijen als VVD en CDA met het wellicht noodgedwongen op een akkoordje gooien met Forum voor Democratie, de partij van de racist Thierry Baudet, welke groepering in Provinciale Staten misschien toch minder Baudet is dan 150.000 kiezers vorig jaar dachten. (Daarvan trouwens een uitstekende analyse in dezelfde kranten).

Maar, dat moet ik Van der Lee nageven, hij waarschuwt de lezer wel onmiddellijk, met de mededeling dat hem ‘in een tochtige parkeergarage in Biezenmortel’ door een enigszins verwarde provincieambtenaar een geheim document is overhandigd. Een verwezenlijkte journalistieke droom, zegt hij. Biezenmortel, een dorp van nog geen 1500 inwoners onder de gemeente Haaren.

Volgt, aan de hand van dat document, een levendige beschrijving van hoe knetterrechts Brabant de drugscriminaliteit  gaat aanpakken, als ‘softie Wim van de Donk’ straks door een andere commissaris van de koning is vervangen.

Om een oude slagzin van Het Parool te parafraseren: Léés die kranten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten