dinsdag 24 december 2019

Laat je niet opjagen

De Brabantse kranten citeren vandaag de eigenaar van drie supermarkten in Oss, die zijn personeel in elk geval op eerste kerstdag vrijaf geeft. Mooi meegenomen. Zijn motivatie: ‘Volgens mij heeft de consument voldoende gelegenheid om de boodschappen te doen. Er moet ook eens een rustmoment zijn .’

Wanneer heb ik dat vaker gehoord, zij het niet van ondernemerskant? Juist, toen in 2013 op aansturing  van de namaak-liberalen van D66 de winkelvrijheid werd ingevoerd en het jagen en jakkeren voortaan op zondag voortaan ‘gewoon’ doorging.  Tot schade van de kleine winkelier die, de een na de ander, het loodje legt.

Ik pleit voor een koopstaking, al ben ik natuurlijk een roepende in de decemberwoestijn. Verwacht niet teveel van 2020, want de greep van het Amerikanisme op onze samenleving is met verschijnselen als Black Friday nog maar net begonnen. Het heet dat ‘s werelds grootste webwinkel Amazon zijn pijlen nu op West-Europa gaat richten, niet bepaald tot genoegen van onze ondernemers.

Geen koopstaking dus. Maar wel een goedbedoeld advies aan de consument: laat je niet opjagen.

1 opmerking:

  1. Hier op het Franse platteland is natuurlijk niks te merken van die idiote decemberdrukte, zelfs geen vuurwerk, heerlijk! In Moskou zijn de winkels altijd 24 uur open. Waarom 's nacht winkelen? In de nacht hoeven ze niet in de file te staan in die altijd drukke stad en er zijn speciale aanbiedingen. Volgens mij verdwijnen straks alle winkels. Nu worden winkels vaak alleen gebruikt als paskamer want op internet is alles 20% goedkoper. Onze ROBOT-koelkast bestelt in de nabije toekomst zelf onze boodschappen bij de supermarkt. Wordt het wel weer lekker rustig op zondag en op eerste kerstdag.

    BeantwoordenVerwijderen