vrijdag 27 mei 2016

Eindhoven Airport, daar gaat-ie weer

In juni ligt Eindhoven Airport twee weken stil in verband met de vernieuwing van een startbaan. Dat was een unieke kans om eens na te gaan hoe het staat met het fijnstof in de lucht als er niet gevlogen wordt: zogenaamde nulmeting. Maar de plannen daarvoor zijn afgevoerd, want…kosten 100.000 euro. Dit meldt het ED vandaag tussen neus en lippen – in een berichtje op pagina 2 van het regiokatern. Daar gaat-ie weer.

Wie de kosten had moeten betalen, weet ik niet. Airport-zelf? Zou heel normaal zijn geweest. Secundair belanghebbende de stad Eindhoven? Ook nogal voor de hand liggend. Tertiair: de provincie Noord-Brabant, immers toch zo begaan met de leefomgeving? Het bedrijfsleven, dat zo veel belang zegt te hebben bij de luchthaven. Brainport!

Ze zeggen dat je dit soort vergelijkingen niet mag maken, maar ik doe het toch: dezelfde krant, het Eindhovens Dagblad dus, opent heden met een snorkend verhaal over de ambilties van de de gemeente, waar het gaat om topsportevenementen. ‘Stad wil meer EK’s en WK’s.’ Daarbij denkt men aan onder meer een jaarlijkse World Cup zwemmen – niet voor niets is Robert van den Hoogenband, juist, de broer van…- aangetrokken als acquisiteur. Daarnaast is het azen op de Europese Hockey League-finale en zo nog wat meer.

Het budget van Van den Hoogenband is vier miljoen euro, op te brengen door Eindhoven (viermaal 350.000), de provincie (idem) en ‘het bedrijfsleven.’ Vier miljoen dus, voor iets waarvan je het resultaat nog maar moet afwachten.


Het is maar waar je de meeste waarde aan hecht, aan je sportimago of aan het welzijn van je inwoners en andere burgers voor wie je geacht wordt,  je als ‘hoofdstad’ van een regio verantwoordelijk te voelen.

1 opmerking:

  1. Alleen moet je dat niet illustreren met de CO2-strepen, want die hangen tussen de 8 en 12 kilometer boven Ehv Airport. Vermoedelijk heeft Eindhoven zelf daar geen last van. Wij, in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland 'genieten' overigens in hoge mate van die 'chemtrails': boven die drie provincies ligt de drukst bevlogen luchtverkeersweg van de wereld.

    BeantwoordenVerwijderen