zaterdag 28 juni 2014

Tot in de hemel, God

De onnozelheid ten top is een nieuw format van de EO. Nou ja, onnozelheid van de EO en zeker van deszelfs coryfee Tijs van den Brink, zijn evident.

Ik citeer maar even: ‘In Adieu God? voert Tijs van den Brink gesprekken met kerkverlaters. Hij wil van kerkelijk opgevoede BN’ers weten waarom ze de kerk verlieten en of het afscheid van de kerk ook een afscheid van God betekende.’ 

Ik heb niet zoveel haar meer op m’n hoofd, maar wat daar nog aanwezig is, gaat alleen al bij de titel van dit zomerprogramma recht overeind staan. Dat gebeurt sowieso als er BN-ers van stal worden gehaald, omdat BN-erschap natuurlijk niets zegt over de verstandelijke kwaliteiten van de bezitters.  BN-er wordt je namelijk bij toeval, of door ellebogenwerk.

Zou Tijs of één van de maar al te graag willende genodigden wel eens nagedacht hebben over de oer-betekenis van de Franse uitdrukking adieu? Het kan nu wel het equivalent zijn van vaarwel, maar oorspronkelijk was het natuurlijk een superieure uiting van het geloof in God en het paradijs. Bij een menselijkerwijs gedacht afscheid voor onbepaalde tijd, wenste men elkaar een weerzien toe in de hemel: ‘Tot bij God’.

Bij de EO wordt nu al nagedacht over het volgende programma. Zoiets als Loop naar de Duivel. En reken maar dat Tijs dat ziet zitten, want die gelooft in alles.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten