woensdag 4 december 2013

Burgemeester vergat zijn glazen huis

Onno Hoes, oud-gedeputeerde in Noord-Brabant en burgemeester van Maastricht, is in de lobby van een hotel gesignaleerd, zoenend met een jongeman. Hoes, die getrouwd is met de tv-maker Albert Verlinde, zegt dat-ie ‘n borreltje teveel op had. Dom dom dom.

De politiek in Maastricht is daar niet blij mee, maar de heer Hoes behoeft er geen politieke consequenties aan te verbinden. ‘PrivĂ©aangelegenheid’.

Nou, de politiek toont hier wel een Janusgezicht, oftewel een vorm van dubbelhartigheid. Als iedere burgemeester, minister, bestuurder, dient Hoes zich te realiseren dat hij zich in en glazen huis bevindt en dat er geen moment is in zijn ambtsperiode dat hij geen burgemeester is. De in de loop der jaren versoepelde opvattingen over wat heet ‘moraal en goede zeden’ hebben daar niets aan veranderd.

De burgemeester van Maastricht heeft zich in een positie gemanoeuvreerd, die hem in de toekomst zal bemoeilijken in welke zin dan ook corrigerend op te treden. Want de reactie zal dan altijd zijn: ‘Wie zegt dat? O, den dieje!’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten