maandag 21 oktober 2013

Schildersmenneke

van_gogh_boerin‘Hollywood’ gaat weer eens het leven van Vincent van Gogh verfilmen. Compleet deze keer, dus inclusief de jonge jaren, Zundert, Etten, Nuenen enzovoort. Brabant blij. Geen Culturele Hoofdstad, maar toch een publiekstrekker. Publiek dat tot nu toe nauwelijks weet heeft van de ‘donkere jaren’ van de schilder en zelfs het benul ontbeert dat hij in Zundert is geboren. Vincent dat is immers de man van de frisse kleuren en het licht van de Provence.

Er zijn nog locaties bij de vleet in Brabant, die door Vincent zijn vereeuwigd, of die op de een of andere manier met zijn leven zijn verbonden. Dat geldt ook voor het populierenlandschap bij Nederwetten. Goddank staat daar nog geen ‘brug op poten’ als onderdeel van de geplande (en omstreden) wegenruit van Eindhoven.

Brabanders mogen straks als figuranten meedoen in de film. Ook al zijn ze een stuk groter dan hun voorouders in Vincents tijd.  Kijk maar eens naar de deurposten in oude boerderijtjes. Daar kom je tegenwoordig niet meer langs zonder bukken. Was de schilder ook klein van stuk? In Nuenen werd hij het schildersmenneke genoemd maar dat zegt niks. Verkleinwoorden zijn in Brabant, ook in sommige eigennamen (Schellekens, Naaijkens) eigen aan de taal.

En Jos Kessels, ooit door een beroemde filmregisseur aangewezen als de reïncarnatie van Van Gogh, komt niet meer voor die rol in aanmerking. Te oud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten