vrijdag 25 oktober 2013

Een boekschandaal is nooit weg

Een schandaal rond een boek is nooit weg. Voor de schrijver zomin als voor zijn aanklager.

Muzikant en producer Peter (Kom van dat dak af) Koelewijn heeft zijn Eindhovense ex-stadgenoot A.F.Th. van der Heijden voor de rechter gedaagd, wegens insinuaties in diens jongste roman De Helleveeg’, dat zijn familie boven haar viswinkel aan de Heezerweg in het stadsdeel Stratum een abortuskliniek zou hebben gedreven.

NRC Handelsblad had daarover een bericht, waarvan andere kranten hebben gesmuld. Tegen het Eindhovens Dagblad zou Koelewijn hebben gezegd dat hij ‘bijna uit elkaar klapt van woede’. A.F.Th. (Adri) van der Heijden liet via zijn uitgever weten, dat hij geen commentaar wenst te geven. Het kort geding dient op 1 november in Amsterdam.

Dit zouden de gewraakte passages in het boek (in onderling verband te lezen) kunnen zijn:

‘Ja, we hebben elkaar wel eens ontmoet,’ zei Tiny. ‘Niet hier. U woonde toen nog in Stratum. Boven de viswinkel van Koelewijjn. (…)’ Het vrouwtje keek Tiny strak aan, en schudde het hoofd. Ik heb nooit boven een viswinkel gewoond. Ik ken jou niet. (…)

Het tekende mijn moeder dat ze  voor de ingreep die Tiny kennelijk ondergaan had dezelfde term gebruikte als voor haar eigen maagoperatie: ‘Ik ben eraan geholpen.’

De vrouw deed haar zaakjes boven de viswinkel van Koelewijn in Stratum. Tineke had er nooit meer over willen praten. Vier jaar later hoorde Hanny dat Tientje in verwachting was geraakt van haar verloofde. Het stel moest trouwen, maar dat ging niet door, want er volgde een miskraam (…)

‘Koelewijn, ja,’ zei Tiny. ‘Boven die winkel ergens. Op de trap stonk het naar vis. Ook in de kamer van dat mens hing een vislucht. Jammer dat ik wist dat de stank van beneden kwam. Anders had ik nog iets anders geroken…onraad namelijk (…)

Uit een openstaand raam op de bovenverdieping kon elk moment Tiny’s pijnkreet over de stille straat schallen.

‘Waar is het pakketje?’ vroeg Hanny gejaagd.
’Welk pakketje? er is geen pakketje.’
’Je bent toch wel geholpen?’

Peter Koelewijn eist een inlegvel in de al gedrukte boeken, waarin een en ander wordt ‘rechtgezet’  en daarnaast een rectificatie in diverse kranten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten