donderdag 5 september 2013

De politiek moet met de billen bloot

Als er vroeg of laat weer Kamerverkiezingen zijn, zullen de politieke partijen met de billen bloot moeten over dat vermaledijde schaliegas. Bij alle onrustbarende berichten die daarover zijn verschenen, zwijgt de regeringscoalitie in alle talen. Op EZ-minister Henk Kamp na dan, de man die van de schaliegaswinning zijn levenswerk lijkt te willen maken en al geruime tijd in het duister doende blijkt te zijn geweest om de ‘omstandigheden’ naar zijn hand te zetten.

De Brabantse kranten toonden deze week een kaart, met ‘mogelijke boorlocaties’, waarop de provincie met de pokken besmet lijkt. ‘In ieders achtertuin’. Die dagbladen leveren het ultieme bewijs voor hun bestaansrecht met deugdelijke analyses van wat er aan de hand is. In deze zogenaamde rechtstaat blijkt het toepassen van salamitechnieken – wat zeg ik? maffiaprakrijken – usance.

Het Eindhovens Dagblad constateert vandaag in een redactioneel commentaar dat voor schaliegaswinning in Nederland de bereidheidsbasis ontbreekt. Wie een andere mening is toegedaan, volge op Twitter de hashtag #schaliegas.

De tijd van massademonstraties à la die tegen de plaatsing van Kruisraketten is voorbij, maar ik begin onderhand te denken dat er weer aanleiding is om met z’n allen naar Den Haag te trekken en dan niet alleen vanuit Brabant. Want Kamp denkt dan wel de regio buiten spel te kunnen zetten, maar het schaliegasproject, waarvan we intussen kunnen spreken, is een nationale kwestie. Zoals ook het aardschok-effect van de gaswinning in het noorden, waarvoor het NOS Journaal gisteren slechts ‘n paar seconden over had.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten