donderdag 12 september 2013

Auberge

Volgens de chef van Les Philosophes in, ik meen,Parijs, kookt 70% van de Franse restaurants met de magnetron. Dit lijkt me wat overdreven, maar de hittepetit uit het Hilversumse mediapark, die beweerde dat je in Frankrijk 'altijd lekker eet' overdreef ook.

Het was in de Gorges de Sioule, op de grens van de departementen Allier en Puy de Dôme, tijdens lunchtijd even geduld oefenen om de honger te stillen, zoveel horecatenten waren er te koop en/of gesloten. Dus was het in de uiteindelijk gevonden auberge druk van plaatselijke eters (toeristen zijn er nauwelijks meer). We bestelden een salade aux trois fromages (met drie stukjes kaas). Ze waren op geroosterde stukjes brood gelegd, maar Levensmaatje had de pech dat die in de olie van de salade dreven en dus al gauw zacht werden. Voorzichtigheidshalve hielden we het daarna bij koffie, maar helaas, kwaliteit slootwater.

Naast ons zaten twee aan obesitas lijdende ouderen, van wie de man zijn jasje over de stoelleuning had gelegd en derhalve in bretels zat te eten. Bonmama, een tamelijk mager vrouwtje, van wie de leeftijd veilig op honderd of daaromtrent kon worden geschat, deed veel langer over het voorgerecht van jambon Auvergnaise dan de andere twee. En zij had het hoofdgerecht nog lang niet op (de anderen wachtten weer) toen de bazin kwam en met de obligate vraag 'terminé?' het bord onder haar neus vandaan griste. Ze vatte het, laat ik zeggen, tamelijk luchthartig op. Misschien had ze ook wel meer op dan haar maagje gewend was.

Intussen ging de man eens op z'n gemak op de enige wc van het restaurant zitten bouten. (Niet vragen, hoe we dat weten - de verklaring ligt daarvoor te zeer voor de hand.) Daarna werd hem nog een 'aanvullende schotel' geserveerd.

Wij kozen, na betaling, het hazenpad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten