zondag 21 juli 2013

‘Leve de koning’ kon er niet af

Een Leve de koning kon er niet af, na de eedsaflegging van Filip in het Belgische parlement. Geen gewoonte, denk ik. Wel Vive le roi, maar dan alleen geroepen door het overwegend Waalse publiek tegenover het koninklijk paleis.

België behoort nu eenmaal al bijna  twee eeuwen niet meer tot De Nederlanden, waarvan Willem-Alexander koning is. Hem wacht in alle toekomstige septembermaanden het ‘Leve de Koning’, gevolgd door het nog mallere, negentiende-eeuwse driewerf hoera.google_belgie
Ik heb via de VRT naar het geknipmes gekeken en de


<- Google doet mee
101 kanonschoten (nog een Napoleontische traditie) niet afgewacht. Wel  opgelet bij het wuiven. Koningin Mathilde heeft goed naar de Oranjes gekeken en haar kinderen terdege geïnstrueerd. Filip hield het bij een handopsteken, zoals dat het beste past bij een viersterren-generaal. Verder deed iedereen het goed op het balkon, ook Fabiola, maar Laurent, toch nog zij het ver verwijderd van pa Albert, present, deed helemaal niks. Behalve daar staan.

Er viel nauwelijks iets waar te nemen om je over te verbazen, geen stoute republikein, deze keer die het protocol verstierde. O ja, het is maar goed dat de oude koningin Elisabeth (die van het concours) dit niet heeft hoeven meemaken, want het leek of België voor het spelen van de Brabançonne in het parlement over niets anders kon beschikken dan over de dorpsfanfare van Schellebelle. En Beethoven kreunde in zijn graf.

1 opmerking:

  1. In onder meer het ED verscheen een foto van de koninklijke familie op het balkon. Laurent c.s. was over het hoofd gezien of eraf gesneden. Toch even in de Belgische kranten kijken.

    BeantwoordenVerwijderen