woensdag 12 december 2012

Nederlands Dagblad mag 'kut' schrappen

Opvallende ontwikkeling in krantenland:  het gereformeerde Nederlands Dagblad neemt per 1 januari wat het noemt 'het reguliere nieuws' af van de Volkskrant. Op deze manier springt de Vk in het gat dat ontstaat door het verdwijnen van de Gemeenschappelijke Persdienst (GPD}, die sinds jaar en dag fungeerde als toeleveringsbedrijf voor onder meer een groot aantal regionale dagbladen. De GPD legt het loodje doordat de grootste afnemer, Wegener Nieuwsmedia (met onder meer De Gelderlander en de Brabantse dagbladen) heeft gekozen voor een eigen persdienst.

Van het Nederlands Dagblad en de Volkskrant kan men zeggen bien étonné de se trouver ensemble, de totaal verschillende achtergronden van deze kranten in aanmerking genomen. Vandaar dat het vanmiddag op Radio 1 ging over de vraag, hoe vrij het ND zou zijn, met de Vk-kopij om te gaan. De hoofdredactie van de gereformeerde krant, die zich van het Reformatorisch Dagblad hoofdzakelijk onderscheidt door op zondag de website wèl bij te werken, liet eerst weten, daarover nog in gesprek te zijn, maar bevestigde uiteindelijk dat het natuurlijk het recht heeft, volgens haar onwelgevoeglijke woorden te schrappen. Deinst de Volkskrant niet terug voor drieletterwoorden, het Nederlands Dagblad mag dus gerust  'kut' uit een artikel schrappen.

Er bestaat een mooie uitdrukking voor kopij die 'gevaarloos' kan worden uitgewisseld: onaandoenlijk. De praktijk moet uitwijzen, in hoeverre dit leidt tot gelijkschakeling. Het Nederlands Dagblad pretendeert in elk geval, genoeg 'eigenheid' te bewaren om zijn bestaansrecht overeind te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten