donderdag 1 november 2012

Stijve Stef

Goeie zet van de VVD om stijve Stef te parkeren op het ‘nieuwe’ departement Wonen en Rijksdienst. (Wat dat laatste precies inhoudt mag Joost weten. Het immer actuele Wikipedia spreekt in dit verband onverhoeds over de visie van Rutte II op de toekomst van de Nederlandse gemeenten, die een minimale omvang van 100.000 inwoners zouden moeten krijgen. Dit dus even terzijde.)

Maar de VVD en wij zijn zodoende in ene moeite af van Stef Blok als fractieleider. Hij wordt, zo meldde het ‘christelijk betrokken’ Nederlands Dagblad 14 minuten geleden op het web, opgevolgd door bijna ex-staatssecretaris van onderwijs Halbe Zijlstra. Over wie later ongetwijfeld meer.

Alles beter dan Stef, die hooguit de kunst verstaat, zijn nurkse gelaatsuitdrukking af te wisselen met een geforceerde grijns. Alsof-ie altoos een hoge nood heeft op te houden. Wij waren het vanmorgen tijdens het ontbijt over eens: het is een stijve hark, die tot dusver nimmer op smeuïge, laat staan inhoudelijk relevante uitspraken kon worden betrapt. ‘Ik verwijs zo aanstonds naar de premier,’ of woorden van gelijke strekking.

Aanleiding tot deze conclusie was een foto van ANP’s Robin Utrecht, waarop je Marx (© Telegraaf) Rutte samen met Stef ziet tijdens het debat over het kersverse regeerakkoord. Marc toont nu eens niet zijn langzamerhand legendarische gulle lach, maar eerder de grimas van een boer met kiespijn. Stef ondersteunt zijn kin met z’n armen op z’n ellebogen, waardoor hij tevens gedeeltelijk z’n neerhangende mondhoeken verbergt. Gaat-ie het alweer in z’n broek doen?

Bewaar ons voor Marc, zul je mij zo gauw niet horen zeggen, zeker niet gezien het lef dat hij deze week toont, waarmee hij niet alleen de toorn van de zich de stem des volks wanende Tel op zich heeft geladen. Maar Stef? Ach, die is van nu af helemáál ongevaarlijk. Even vier jaartjes uitzitten en dan burgemeester worden of zoiets. Van een 100.000-gemeente? Welnee, die zijn dan nog steeds niet voor het oprapen hoor. Ook de molens van de Rijksdienst blijven langzaam malen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten