dinsdag 3 juli 2012

Telegram

Koningin Beatrix heeft ‘de nationale ruimte-knuffelbeer’ (dixit BNR), André Kuipers, die herstellende is in Houston, een telegram gestuurd.

Ik wist niet dat dat nog kon, telegraferen. Was het trouwens een gelukstelegram, zo een met bloemetjes en andere franje? Daar zullen ze in de VS wel nooit van hebben gehoord. Leek me nogal ‘Hollands’.

Het is een gelukwens, gesteld in de pluralis majestatis-vorm ‘Wij Beatrix, Koningin der Nederlanden’, al staat er deze aanhef natuurlijk niet bij. Hoewel, alles is in de anachronistische wereld van onze monarchie nog mogelijk.

Op de Twitter-felicitatie van Willem Alexander, was al kritiek. Zo stijfjes.

Beatrix laat noteren: ‘Wij hebben groot respect voor Uw prestatie en voelen ons geïnspireerd door Uw positieve uitstraling en communicatieve vaardigheden’.

‘Geïnspireerd door uw positieve uitstraling.’ Uw staat er trouwens, volgens mij was er in telegrammen nooit onderscheid tussen hoofdletters en kleine letters. Ik verdenk doorgeefloket RVD van deze weergave. Maar vrij vertaald staat er: In tegenstelling tot je commandant kwam je lachend terug op aarde.

En ‘communicatieve vaardigheden’: Je belde onmiddellijk je vrouw en je wuifde zo vriendelijk naar mij en naar de andere mensen in het land.

Maar toegegeven, dat is allemaal veel te uitvoerig voor een telegram. En te weinig majesteitelijk. Anderzijds, de telegramstijl van weleer was het ook weer niet. Dan had er in minder woorden (minder kosten) gestaan: 'Gefeliciteerd Respect voor prestatie. Zijn geïnspireerd door uw persoonlijkheid.’

2 opmerkingen:

  1. heb je eerst wel gekeken op http://www.telegram.nl, voordat je je stukje schreef? Dan had je geweten hoe het tegenwoordig werkt om een telegram te sturen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik daar echt in geïnteresseerd was geweest, was ik natuurlijk wel gaan Googlen. Nu ik toch aan het tikken ben: ik zag in de VPRO-gids een telegram afgebeeld, gericht aan de atlete Fanny Blankers-Koen. Allemaal kapitalen.

      Verwijderen