In Oirschot gaan stemmen op, een straat te noemen naar burgemeester E.A.M.A. Steger (ambtsperiode 1938-1967) vanwege zijn verdiensten voor het behoud van de monumentaliteit van het dorp. Met alle respect, (voornamelijk voor de goede bedoelingen) ik zou daar toch nog maar eens even mee wachten.
Een klein jaar geleden mocht ik op deze plaats m’n ei kwijt over de verandering van het burgemeestersambt, met name ten plattelande, waarbij de heer Steger onder de dramatis personae werd opgenomen. De man komt daarin naar voren als een tamelijk ijdele, maar vooral kleurrijke figuur die meermaals de landelijke pers haalde met zijn nogal excentrieke wijze van opereren en daarmee zelfs kamervragen uitlokte.
Dat is evenwel niet het complete verhaal. De oplettende lezer zal het niet zijn ontgaan dat Eduard Steger tijdens de oorlogsjaren ‘gewoon’ als burgemeester heeft doorgefunctioneerd, een feit dat minstens een belletje moet doen rinkelen. Ik zeg niet dat alle burgemeesters die in die tijd aanbleven (het alternatief was een NSB-bewind) fout hebben gehandeld, integendeel er zijn er genoeg die hun gemeentenaren op deze manier ‘voor erger dingen’ hebben kunnen behoeden.
Het idee, Steger te vernoemen in een straatnaam komt van de Oirschotse Heemkundekring; ik raad de dames en heren van deze club aan, eens te rade te gaan bij de zusterorganisatie Den Beerschen Aard, die over een archief bezit aangaande het gedrag tijdens WO2 van de burgemeesters in oostelijk Brabant. Dat komt doordat de toenmalige burgemeester van Oost-, West- en Middelbeers (tegenwoordig gemeente Oirschot), Jan Smulders, op een cruciaal moment weigerde, aan een bepaalde opdracht van de bezetters te voldoen, wat hem op een transport naar Duitsland en uiteindelijk op de uitputtingsdood aldaar kwam te staan. Bij dezelfde gelegenheid, zo las ik in dat Beerse archief, drukte burgemeester Steger, populair gezegd, zijn snor. Tussen hem en de weduwe T. Smulders-Beliën, na 1945 opvolger van haar man en de eerste vrouwelijke burgemeester van Nederland, is het nooit meer helemaal goed gekomen.
Steger is dus, op z’n zachtst gezegd, een omstreden figuur, zodat eerbewijzen aan zijn nagedachtenis sommige inwoners van de gemeente Oirschot of hun nabestaanden wel eens pijnlijk zouden kunnen treffen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten