dinsdag 1 mei 2012

Nieuwsfabricage

RTL Nieuws heeft weer eens nieuws zitten maken. Officieel heet zoiets een analyse, maar ik vind het meer een vorm van nieuwsfabricage, bij voorkeur beoefend in komkommertijd, zoals de voorjaarsvakantie als het gemiddelde medium tot vervelens toe oranje gekleurd is. Hoewel, vervelend, ook ik ga door de knieĆ«n bij zo’n foto van Robin Utrecht, waarop Beatrix het, in weerwil van die hoed, klaarspeelt een zwartharig jongetje een dikke knuffel te geven.

Terug naar het gefabriceerde nieuws. Uit analyse is gebleken dat ‘de N615 in Noord-Brabant de gevaarlijkste weg van Nederland is’. N615? Gelukkig is daar de regionale krant die ons een dag later duidt dat het gaat om het weggedeelte Gemert-Lieshout. Da’s tenminste duidelijke taal.

En onmiddellijk duikt er een Delftse professor op, om ons te vertellen hoe gevaarlijk het verkeer is en wanneer het gevaar het grootst is. Hij noemt de ochtendspits, als de jeugd (met vieren naast elkaar, voorrangsregels negerend, maar dat laat hij buiten beschouwing) naar school fietst en vervolgens de avondspits, als automobilisten ‘vermoeid zijn van het werk’. En dan zijn er – dit betreft vooral de 80 km-wegen als Gemert-Lieshout – de obstakels. Daarmee bedoelt de professor, jawel, de bomen. Hij zegt nog net niet dat die allemaal gekapt moeten worden. Dat laat hij over aan 130 km-fanaten als Charlie Aptroot.

Nooit, maar dan ook echt nooit, hoor je deskundigen zeggen dat het altoos een  kwestie is van de snelheid aanpassen aan de omstandigheden. Niet bij zo’n ‘dodenweg’ als Gemert-Lieshout, niet bij het punt waar de A58 bij Oirschot overgaat van  drie naar twee rijstroken. Nooit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten