vrijdag 9 maart 2012

Er wordt weer aan de troon gezaagd

Heeft de troon in de Ridderzaal poten? Nooit zo op gelet, eigenlijk. En als dat zo is, dan heeft dat meubelstuk, net als het edele paard, natuurlijk voeten. Hoe het zij, er wordt weer aan die troon gezaagd. De D66-ers Van der Ham en Schouw proberen het maar weer eens: de koningin buiten spel zetten bij de kabinetsformatie. Waar hebben we dat vaker gehoord? ‘Het moet transparanter’ en ‘Het parlement moet meer invloed krijgen op dat proces’.

Simple comme bonjour. Maar de reacties in de Kamer lopen weer over van cynisme:

‘Het zijn nu eenmaal gevoelige, buitengewoon ingewikkelde processen die niet zonder reden buiten de openbaarheid worden gehouden.’ (VVD)

Precies. Politiek gesjoemel waarbij het gaat om verdeling en uitruil van lucratieve banen, met eventuele inzet van (ook) leuke burgemeesters- of commissarissenposten.

‘De achterkamertjes zullen meer bevolkt zijn dan ooit.’ (Christen Unie).

Volgens dagblad Trouw lijkt zich desondanks een meerderheid voor het initiatief af te tekenen, maar dreigt de SP roet in het eten te gooien, joost mag weten waarom. Roemer c.s. voelt wel voor het idee, maar wil dat weer niet ‘rigide vastleggen in het reglement van orde,’ weet Trouw. 

Ik zou zeggen, wees eens duidelijk: doe je mee, ja of te nee? Of heb je als SP via Maurice de Hond al teveel van de macht opgesnoven?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten