dinsdag 4 oktober 2011

Bokbier

Als de blaadjes vallen, probeert de commercie ons wijs te maken, dat het tijd is voor bokbier, een donker bier van lage gisting, 6 à 8%, met een caramelachtige smaak (brrr), uitgevonden ergens in Nedersaksen. Het wordt verkocht van oktober tot februari. En dan moet er weer iets anders gepromoot worden, want vanaf de vastentijd tot in mei heb je het zogenaamde lentebok.

Café De Paternoster aan de Bossche Markt, (een paternoster, letterlijk onze vader, is de Brabantse benaming voor rozenkrans, een gebedssnoer) voelde het aan zijn stand verplicht, het nieuwe bokbier te laten keuren – nog net niet wijden – door niemand minder dan de Bossche bisschop Hurkmans. Die is daar ingetuind, mitsgaders nog iemand met een priesterboordje, zo zie ik op een foto in de krant. Pater Noster kwam er ene vatten. Volledigheidshalve: Hurkmans liet zich het bier ‘goed smaken’.

Conclusie, zowel ‘de Kerk’ als ‘de media’ zijn er opgesprongen als een bok op de haverkist. Ze hebben het allebei nodig, moet je maar denken. Vanwege de dorst naar positieve aandacht. Met De Paternoster en de brouwer als lachende derden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten