zondag 4 september 2011

Aanmodderen met nrc.next

Een proefabonnement op nrc.next  heeft zo z’n ups en downs. Het begint er al mee, dat je verdomd alert moet zijn bij het ingaan op het aanbod ‘twee maanden voor 25 euro, inclusief digitale versies, ook van de ‘grote’ NRC-weekendeditie’. Wordt automatisch verlengd, tenzij tijdig opgezegd. Mag dat nog wel?

nrcnxtdigitaal_640x480Van het online lezen kwam de eerste weken niets terecht, omdat de vereiste
'welkomsbrief’ met abonneenummer uitbleef. Ook nadat hier nog eens per email om was gevraagd. Een gerede aanleiding – naast andere – om die ‘ontslagbrief’ maar vast per reguliere post te verzenden.

Vlak voor vertrek naar Frankrijk, kwam alsnog dat abonneenummer. Maar denk maar niet dat je daarmee onmiddellijk de krant op je scherm krijgt. De NRC-website meldt raadselachtig in rode letters: ‘Het abonneenummer is ongeldig of al in gebruik.’ Klantenservice maar weer eens gemaild. ‘Wij proberen u binnen vijf dagen te antwoorden’, klinkt dehoopvolle automatische reactie. Na twee dagen komt op het eerste gezicht weinig relevante informatie, met een tikfout in het in de mail vermelde adres (een 0 in plaats van een o), maar wonder boven wonder lukt het inloggen nu wel.

De digtale versie van nrc.next, geschikt voor een Android gestuurde e-bookreader, is evenwel niet van een kwaliteit om over naar huis te schrijven. De krant is als het ware omgezet in een e-book van ca. 175 bladzijden – zonder enige opmaak van betekenis. Ik zou zeggen, kijk eens hoe het gratis De Pers dat doet. Dan lees je echt een krant/of een echte krant. Doorstrepen naar wens.

En zo is mij tevens het langverwachte wonder van de NRC-weekendeditie op het e-bookscherm onthouden, al lag dat niet aan de presentatie, maar aan de terugkeer van het probleem van het ongeldige abonneenummer dat al in gebruik is.

nrc.next had zich trouwens op 1 september al ingedekt met een van Facebook geplukt, nogal flauw, zich voortdurend herhalend ‘essay’ onder de titel ‘Weg met het nieuws’. Daarin werd mij onder meer meegedeeld dat ik meer dan veertig jaar als journalist zo ongeveer voor niks heb geleefd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten