zondag 3 april 2011

Best hoeft niets te weten van topevenement Oirschot

stabat_materEr zit helemaal niks achter, want het is een voortvloeisel van pure bureaucratie, maar Best hoeft volgens het gemeentebestuur niets te weten van een cultureel topevenement in Oirschot.

De organisator van de jaarlijkse uitvoering van een Stabat Mater in de Oirschotse Sint Pieter ving althans afgelopen week bot, toen hij verzocht in het gemeentehuis een poster van de drie concerten door de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven, te mogen ophangen. ´Dat doen wij niet bij evenementen buiten Best´, kreeg hij te horen. En de afstand tussen de bebouwde kommen van Best en Oirschot is 4 kilometer, dus…

Gelukkig is men in de Bestse Bibliotheek minder bekrompen: Oirschot wordt daar, zoals het hoort, beschouwd als  ‘onze regio’.

Als je 12 1/2 jaar als een jubileum beschouwt, dan kun je de 13e uitvoering van twee van de ‘ontelbare’ muzikale interpretaties in de Sint-Petruskerk van Oirschot ook als zodanig aanmerken. De belangstelling is – bij een reputatie als deze – uiteraard groot, daar gaat het niet om. Het is Best dat zich hier diskwalificeert.

Dit jaar is gekozen voor het thema ‘Zuid-Europese verklankingen uit de 17e en 18e eeuw. Meer concreet twee versies van het Stabat Mater. Eén gecomponeerd door de Portugees Joao Rodrigues Esteves, de andere door de Italiaan Agnostino Steffani. Daarnaast zal een zogenaamde parafrase klinken op de Stabat Mater-tekst (Lamentatio Virginis in dispositione Filii de cruce) van Alessandro Della Claia.

Volgens traditie gaat een uitvoering van het SB in het gregoriaans aan de concerten vooraf.

De uitvoeringen zijn op vrijdag- en zaterdagavond, 8 en 9 april om 20:30 uur en zondagmiddag om 14:30 uur. De meeste kans om nog kaartjes te bemachtigen biedt de vrijdagavond. Reserveren via VVV Oirschot, 0499 550599 of Stichting Stabat Mater 0411 643084.

stabatmater.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten