donderdag 10 maart 2011

Informateurtje spelen

Eindelijk mag de oude heer Wiegel, tegenwoordig door de regiopers aangeduid als het Orakel van Heeze, weer iets belangwekkends doen naast zijn wijsneuzerigheden in dagblad De Pers. Niet minder dan vier weken (het kunnen er ook meer worden) heeft de VVD-prominent uitgetrokken voor een onbekend aantal informatierondes ter vorming van het college van Gedeputeerde Staten (zeg maar het dagelijks bestuur) van Noord-Brabant.

Ach, waar is de tijd gebleven, waarin de onvolprezen VVD-leider in de Brabantse staten, Ym van der Werff, ginnegapte: ‘De Brabant Pers is bezig het college te vormen.’ Die Brabant Pers, je gelooft het niet, was ik. De zaken lagen toen wel wat simpeler dan nu. Ik meen dat  zo’n christelijk splinterpartijtje de sleutel in handen had. Of nee, het was toen al die VVD. Van der Werff wist wie hij aan de lijn had gehad.

Laat ik niet te neerbuigend blijven doen richting Wiegel want als jongeheer (steevast door Opland getekend met een snotbel aan z’n neus) is hij wel degelijk, gepokt en gemazeld in de politiek, heeft zelfs van zijn coach Harm van Riel havana’s leren roken. Hij vormde onder het lampenkapje van een Haags restaurant, samen met Van Agt op de achterkant van een bierviltje een kabinet, was zelf minister, commissaris van de koningin te Oentsjerk (het begin van de orakeltijd) en slaagde er tussendoor ook nog in, vanuit de Eerste Kamer een kabinet te laten struikelen.

Of het in Brabant, dankzij Wiegel allemaal goed zal komen, blijft nog even afwachten. De hemel is nog verre van opgeklaard. Het rijk zou de provincie een deel van de opbrengst van de verkoop van Essent willen afpakken. Essent dat zijn waardevolle positie volledig dankte aan het beleid van zijn voorganger, de Provinciale Noordbrabantsche Electriciteits Maatschappij, later kortweg pnem genoemd. Een financieel beleid dat diametraal stond tegenover dat van andere, minder slim rekenende en  plannende provinciale stroombedrijven. Zodat Brabant – of liever de stroomverbruiker met zijn destijds laagste tarieven van het land - eigenlijk al is gepakt bij de monsterfusies in de jaren negentig van de vorige eeuw.

Een woord dat je bij het gefilosofeer van Wiegel niet hoort is megastallen. Terwijl er volop reden is, benieuwd te zijn, of een provinciaal bestuur met het CDA in de minderheid er wèl in zal slagen met deze kwestie, die burgers en buitenlui ten diepste verdeelt, in het reine te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten