donderdag 31 maart 2011

Boerenverstand

Op de website Scientas.nl is een discussie aan de gang over de vraag: ‘Kunnen we denken zonder taal?’ Interessant. Ik heb ooit ongeveer het omgekeerde beweerd: Schrijven is voor 95% nadenken. Je kunt dat dagelijks in de kranten ‘aan den lijve’ ondervinden. Soms lopen je daarbij de rillingen over de rug.

Over denken gesproken, het gezond boerenverstand lijkt ook niet meer wat het geweest is. Neem nou die, via het tijdelijk voorzitterschap van het CDA, tot staatssecretaris van landbouw omhoog geklauterde boer Henk Bleker. Die kwam als secondant van het prinselijke paar, op werkbezoek in Vietnam, op het lumineuze idee, een aldaar pasgeboren kalf ‘Hare Koninklijke Hoogheid’ te noemen, Her Royal Highness, wisten de kranten precies te melden.

Aan dat rare lakeigedrag van de staatssecretaris ga ik maar gauw voorbij – het is kenmerkend voor BN-ers, respectievelijk zich BN wanende mensen, dergelijke zogenaamde eerbewijzen aan de royals te leveren. Ze tekenen voornamelijk hun serviliteit jegens het eigen ik.

Wie moet er trouwens slimmer zijn, een medeverantwoordelijke (onder)minister of het onschendbare, dus niet op zijn of haar daden aanspreekbare lid van het koninklijk huis? Hoe het zij, het gezond boerenverstand bleek in dit geval bij prinses Máxima te berusten: Zij hielp de heer Bleker uit de droom: ‘Dat lijkt me geen goede naam voor dat kalf’, hield ze hem voor, ‘want het is een jongetje.’

Hadden we eindelijk weer eens een leuk bericht over het doen en laten van de leden van ons kabinet. Dat wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten