zaterdag 29 januari 2011

Pistolen Ivo

Het lijkt er aardig op, dat we weer eens te maken krijgen met een materieelaffaire, waarbij nu eens niet defensie is betrokken maar de politie. Maar dat onderscheid is aan het vervagen sinds het debat over de omstreden missie naar Afghanistan.

Intussen solliciteert onze Minister van Veiligheid Opstelten naar de titel Pistolen Ivo. De politiebonden zijn namelijk des duivels over het bestellen door Opstelten van 42.000 dienstpistolen, tegen hun voorkeur en die van de agenten in. Afgelopen week  maakte de minister bekend dat het bedrijf Sig Sauer het nieuwe dienstpistool zal leveren. sig_sauer_sexy
Ik lees op een ‘onafhankelijke’ Amerikaanse website: There is something sexy about Sig Sauer handguns. Maar iets relevanter lijkt me het gegeven dat ten onzent over de vervanging van het dienstwapen al jaren wordt gedelibereerd, waarbij gaandeweg door belanghebbenden is proefgeschoten. Daarbij kwam een duidelijke voorkeur bij de dienders voor het merk Heckler & Koch uit de bus.

Vanwaar deze ministeriële tegendraadsheid? Daarover zou ik tzt wel eens ‘n ‘cabletje’ van WikiLeaks willen uiitspitten, want het zou best kunnen zijn dat de bewindsman naar de verkeerde ambtenaren heeft geluisterd. En dat in een week (ja, het was met weekje wel) dat het ex-kamerlid Bob van den Bos in de Volkskrant betoogde, dat meer macht van de politiek richting de ambtenarij dreigt te verschuiven dan democratisch wenselijk is.

Tot overmaat van ramp is de lucht van kruitdamp in  dit geval vermengd met die van corruptie. Opstelten moet dat weten, want hij plaatste een schot voor de boeg door mee te delen dat naar geruchten en aanwijzingen in die richting door onder anderen de Rijksrecherche een onderzoek is ingesteld.

Ik ben oud genoeg om terug te denken aan een affaire met ondeugdelijke helmen, waarover in 1958 of daaromtrent een PvdA-bewindsman struikelde. Een zaak die toen door De Telegraaf en de VVD enorm is opgeblazen.

Vanuit die hoek heeft Ivo niks te vrezen, maar of hij met zijn simpele aankondiging zomaar wegkomt, is de vraag. Een bestuurder van de Nederlandse Politiebond (NPB) zei tegen de Volkskrant: 'Deze aanschaf is voor ons zeer belangrijk. Daarom is het van groot belang dat we gedurende de hele procedure hierbij betrokken zijn. Ik ben hier heel chagrijnig van.'

Spoeddebatje?

1 opmerking:

  1. De foto heet "SIG Sauer sexy"...
    Nou sexy is het wel, maar in haar hand heeft ze toch echt een Glock (En géén SIG Sauer.!)

    J.

    BeantwoordenVerwijderen