woensdag 19 januari 2011

Kwalijker dan wietlucht

De geheimzinnigheid rond de bedreigingen van burgemeester Fons Jacobs in Helmond en het beleid jegens de (tweede) coffeeshop Carpe Diem duurt onverminderd voort en heeft tot gevolg dat bestuurders en justitie steeds verder van huis raken.

De bewaking van de burgemeester is deze week opnieuw, zij het op wat bescheidener manier dan in december, ingevoerd zonder dat iemand van de autoriteiten iets wil zeggen over de aanleiding. Wel grote woorden natuurlijk in de geest van ´aanslag op de democratie´.

Vast staat dat de bedreigingen te maken hebben met het verlenen van een vergunning aan Carpe Diem (CD)en de eventuele heropening van die tent, nadat er vorig najaar twee aanslagen op zijn gepleegd.

Begin deze maand kondigde Jacobs aan, dat hij het lot van de coffeeshop in handen zou leggen van de gemeenteraad. Vandaag staat in het Eindhovens Dagblad dat de gemeente overweegt CD definitief te sluiten, omdat de coffeeshop banden zou hebben met het criminele circuit. De eigenaar staat op zijn achterste benen en zal niet nalaten, een eventueel besluit tot het intrekken van zijn vergunning juridisch aan te vechten. Dat hij het meent, valt af te leiden uit het kort geding dat hij al eerder tegen de gemeente heeft aangespannen over de voorlopige sluiting.

De gemeente Helmond beroept zich bij haar sluitingsplannen op een onderzoek in het kader van de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (BIBOB), waaruit volgens het tv-actualiteitenprogramma Nieuwsuur zou zijn gebleken, dat CD zakelijke banden zou hebben met een hennepkweker.

Sjongejonge. Die hennepkweker is dan zeker de leverancier aan de achterdeur, waarop coffeeshops, dus ook CD, als gevolg van het hapsnap-drugsbeleid van de overheid zijn aangewezen?

Het riekt rond deze affaire veel kwalijker dan naar louter wiet. Het stinkt naar een drogreden om zonder gezichtsverlies toe te geven aan de eisen van – precies – het echte criminele circuit.

Als dat waar is, dan is er pas echt sprake van een democratisch déficit.

Eerder: Flinke jongen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten