maandag 24 januari 2011

Kapelaan

In de Sint-Jorisparochie in Eindhoven beschikken ze nog over een kapelaan. Daar kijk ik van op, want in de meeste katholieke kerken (als ze nog bestáán) staat zelfs niet eens meer een pastoor. Zo wel in de trotse Sint-Joriskerk, en ook nog eens ‘n onderpaster met ballen – wat zeg ik nou, want nu denkt de lezer in het licht van de recente geschiedenis natuurlijk van alles, terwijl we te maken hebben met een held! Eindelijk weer eens ‘n positief bericht over een roomse priester.

De kapelaan kwam zaterdag in de vooravond thuis van de mis en trof in de pastorie twee Belgische inbreeksters aan. Het Eindhovens Dagblad, dat het wel heel sobere politiebericht hierover uitdiepte, citeert een kerkmeester: ‘Onze kapelaan is niet bang uitgevallen, dus hup, boem, er bovenop.’

Mooi plastisch uitgedrukt, je ziet het voor je. Waarmee helaas niet is voorkomen, dat een van de dames er met ‘de geldpot’ van de pastoor vandoor ging. En daarmee worden we weer teruggeworpen in de achttiende eeuw, de tijd van Jan de Lichte, een man die gespecialiseerd was in het lichten van geldpotten in pastorieën. Kwamen die vrouwen misschien, net als Jan, uit Zottegem?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten