vrijdag 3 december 2010

Werktijden en werkplekken

Een opmerkelijk initiatief, namelijk van een oppositiepartij (GroenLinks) en een coalitiepartner (CDA): een nieuwe wet, die de werknemer het recht moet geven op flexibele, wisselende werktijden en op thuiswerken.

Dit kan verstrekkende gevolgen hebben, aldus de Volkskrant, die vandaag met dit bericht opent. Op die gevolgen gaat de krant wel nader in (minder files), maar ik mis toch een belangrijk aspect, namelijk een afnemende behoefte aan kantoorruimte. En dit is een buitengewoon actueel probleem, gezien de leegstand die nu al her en der valt waar te nemen, terwijl menige overheidsinstantie en projectontwikkelaar de oogkleppen ophoudt en doorgaat met het plannen van kantoren.

Onder anderen Maurice de Hond heeft daartegen in een recente publikatie over de voortschrijdende informatie- en computertechnologie (ict) en het daarmee verband houdende thuiswerken gewaarschuwd.

Een voorbeeld van tamelijk riskante planning spreidt de Provincie Noord-Brabant ten toon met haar voornemen een opknapbeurt en verbouwing van het Provinciehuis ten bedrage van 33,5 miljoen euro deels te financieren door verhuur van de ruimten in de laagbouw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten