woensdag 22 december 2010

Kerstgedoe

In het sociaal-maatschappelijk centrum Bestwijzer, zo mooi ingericht, zo goed bemensd (= bemand en vooral bevrouwd) dat het er nooit gekomen zou zijn als de bezuinigingsdrift al had toegeslagen, zomin trouwens als de dependance van de bibliotheek in het Heerbeeck College, is een kerstaltaartje ingericht. Wat moet je je daar bij voorstellen? Een rood kerstkleed (altaardwaal), in het centrum de foto van een mooie zwarte mevrouw, die ik niet zo direct kan thuis brengen en teksten over de geschiedenis van de kerstboom en over die van de kerstman alias Santa Claus. Jammer dat ik in die teksten al direct twee koeien van taalfouten ontdekte.

gb_odulphus_kerstDe verheldering van de bron van het kerstfeest ontbreekt, maar ja, wat wil je, bij de staat van ontkerstening waarin we verkeren.

De pastoor van het Vlaamse stadje Aalst is het allemaal in het verkeerde keelgat geschoten, zo lees ik op de website RKBoulevard (‘Uit het heilige hart van Nederland’) , die dat weer heeft van Het Nieuwsblad. ‘Prettige Feesten’ had de gemeente boven de deuren van twee kerken laten aanbrengen, waarover de pastoor zogezegd de jurisdictie heeft. Die pastoor vond dat dus zo ver verwijderd van wat zijn core business is, dat hij in één geval de constructie verwijderde en bij de andere kerk ‘gewoon’ de stekker eruit trok.

Ja, je hebt Kerstmis (met een hoofdletter) en kerstgedoe. Het huis-aan-huis-blad Groeiend Best, verscheen sinds jaar en dag rond de feestdagen met een laagje sneeuw op z’n titel, maar heeft daar deze keer van afgezien, kennelijk vanwege het al te gewoon worden van een witte kerst. Het heeft nu het on-hiëraldische maar er desondanks ooit bij de Hoge Raad van Adel doorheen geglipte wapen van Best in een kerstbal verwerkt. Het veelgelezen krantje had eerder al de originele design-gedachte, dat wapen met de heilige Odulphus scheef in de titel te zetten. Het nu bereikte effect is, hoe zal ik het zeggen, ‘n tikkeltje scrabeus. Odulphus in de olie?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten