maandag 27 december 2010

Het nieuwe Verdriet van België

Heb je dat gezien,die kerk in Lutselus? ‘t Is godgeklaagd.  Wat een laag sneeuw op een dak al niet kan aanrichten.

Godgeklaagd? Een straf van God zul je bedoelen.

Hoezo, straf van god? Het gebeurde toch maar mooi ná de nachtmis, die volgens de krant door tweehonderd zielen werd bijgewoond.

Wat je mooi noemt. Het is de straf voor al dat misbruik. Het enige wat gespaard bleef waren twee kruisen. Een met het lichaam van Christus dat in de kerk hing en het kruis op de toren. Toch frappant.

Als je dan toch in wonderen gelooft, misschien is het wel een zegen, want je denkt toch niet dat er elke zondag 200 mensen in die kerk zaten hè? Ook in België doen ze tegenwoordig vooral aan sfeerkatholicisme. Weet je dat die kerk eigendom is van de gemeente Diepenbeek? En daarmee wordt geen parochie bedoeld. Dus de gemeente int de verzekeringspenningen en daarmee kunnen ze een leuk nieuw bedehuisje bouwen voor de anderhalve man en een paardenkop die daar door het jaar heen nog komt. Dat doen ze op een andere plaats, las ik in Het Belang van Limburg, want dan kunnen ze op de ouwe plek mooi een verkeersrotonde maken. Misschien ook wel van die verzekeringspenningen. Elk nadeel heb z’n voordeel. Kerk en Staat zijn in België nog steeds sterk verweven, zoals je ziet. De ongelovige Belg betaalt mee aan het onderhoud van de priesters en de kerken. Over godgeklaagd gesproken. Begrijp je nou iets van Het Verdriet, waar Hugo Claus het ooit over had?

En dan was er nog die man, die met zijn baby in de auto rondreed, om dat kind in slaap te wiegen. Toen de baby sliep, stopte hij  vlakbij de kerk en juist op dat moment liet God de hele boel in mekaar donderen. Met andere woorden: word eindelijk eens wakker. En dat van die verkeersknoop in Lutselus, is dat Goddelijke Voorzienigheid of niet? 

Ik geef het op.

1 opmerking:

  1. Mat Rijnders stuurt mij het volgende artikel (Engelstalig): http://whatreallyhappened.com/WRHARTICLES/climategate.php

    BeantwoordenVerwijderen