maandag 25 oktober 2010

Zonnestreken

Nee dit is geen tikfout, maar het zou best kunnen dat die zich nazaat van Lodewijk XIV noemende prins Sixte-Henri de Bourbon Parme een zonnesteek heeft opgelopen, gezien zijn actie tegen een tentoonstelling van moderne kunst in het ‘voorvaderlijk’ paleis te Versailles.

Niet alle Bourbons zijn van hetzelfde kaliber en ik zou best wel eens willen weten, of Sixte-Henri zijn afstamming van de Zonnekoning al heeft bewezen. Die sequentie van Franse koningen van voor en na de revolutie ziet er bar ingewikkeld uit en dan laat ik verder maar buiten beschouwing met wie allemaal de Bourbons binnen- en buitenshuis in bed hebben gelegen. De later onthoofde Lodewijk XVI had trouwens meer interesse in het knutselen aan hang- en deursloten dan in zijn vrouw Marie Antoinette, alias Madame Deficit. 

Over het Paleis van Versailles hebben de levende Bourbons natuurlijk niks te zeggen. Blijkbaar zijn ze vergeten dat, behalve de Bastille vele Franse kastelen kort na 1789 in naam van het volk zijn gesloopt als symbolen van de onderdrukking, het gehate ancien regime in het bijzonder. Dat ‘Versailles’ nog bestaat is in niet geringe mate te danken aan de familie De Rotschild, die in de negentiende eeuw ingreep toen het paleis al in vergaande staat van ontbinding verkeerde. Sindsdien is het meer ‘van het volk’ dan ooit.

Allemaal verlate zonnestreken dus, van die Bourbons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten