dinsdag 30 maart 2010

Sigaret gedoofd

Eindelijk gaat de NOS, met een pseudo 1 april grap, door de knieën: de in- en uitsmijter van het radioprogramma  Met het Oog op Morgen (dagelijks 23-00 uur) verdwijnt. Het liedje Gute Nacht, Freunde is meer dan 35 jaar oud en wordt gezongen door Reinhard Mey (door de NOS consequent May genoemd – zeker Karl in het hoofd), ondanks de ernaast  gereproduceerde platenhoes waar de naam natuurlijk wel goed op staat.

Gute Nacht, Freunde

Es ist Zeit für mich zu geh’n

Wass ich noch zu sagen hätte,

dauert eine Zigarette

und ein letztes Glas im steh’n.

Vooral die sigaret is natuurlijk helemaal jaren zeventig en trouwens, is die man met de auto?

De herkenningsmelodie kent evenveel voor- als tegenstanders. Ik behoor van meet af aan tot de laatsten, al was het alleen maar vanwege het Duits. Is dit nou een Nederlands programma op de Nederlandse radio of niet? Potverdomme.

Op de website van het Oog hebben inmiddels al een kleine 300 luisteraars gereageerd op de vraag: wat nu? Zelf denkt de redactie natuurlijk (natuurlijk?) aan enkele Engelstalige alternatieven – de reflectanten wisselen elkaar af met ‘1 april’ en de mededeling dat de nieuwe tune moet zijn… Gute Nacht, Freunde.   

Sante Brun chatte mij vanmorgen: ‘Dat nummer moeten ze blijven draaien, natuurlijk, tot niemand meer Duits verstaat.’ En dan maar beweren dat-ie nog geen onderwerp heeft voor z’n dagelijkse stukkie ;-)

Hoewel het wel erg Amsterdams en Randstedelijk is, strijk ik over m’n hart en opteer voor: ‘Het is stil in Amsterdam’ van Ramses Shaffy. Hoewel (2) als intro toch misschien minder geschikt, want eerder bestemd voor het inslapen.

1 opmerking:

  1. Dit blijkt een (slechte) aprilgrap. Ik vind trouwens dat nieuwsmedia zich daar niet mee bezig moeten houden. Het kan buitengewoon slecht uitpakken.

    BeantwoordenVerwijderen