zondag 17 januari 2010

Geruisloze auto's


In een rubriek van NRC-Handelsblad, die Expertdiscussie heet (alles bij de NRC klinkt altijd zo pretentieus) schrijft Joost Smiers - dat is iemand die verbonden is aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht - over 'het fijne van elektrische auto's'. En dat is, dat ze geen lawaai maken. Zulks naar aanleiding van het voornemen van Europa, aan die geruisloosheid, terwille van de verkeersveiligheid, een einde te maken.

Smiers verwoordt wat bijna iedereen denkt: potverdikke, doe dat nou niet. Kijk nou eerst eens naar de mensen, die allergisch zijn voor allerlei vormen van zwerflawaai. En ontwerp een plan om weggebruikers te trainen in het rekening houden met het gevaar van geruisloos verkeer.

Tja, hoe houden we Europa tegen?

Toch mis ik nog één aspect, namelijk dat verkeerslawaai niet in de laatste plaats wordt veroorzaakt door het rollen van autobanden, in samenhang met de structuur van het wegdek. Ik ben geen liefhebber van asfalt en gehecht aan de in Nederland veel toegepaste klinkerbestrating. Daarmee oogsten we inderdaad de bewondering van buitenlanders. Maar die stenen en kinderkopjes zijn natuurlijk archaïsch materiaal, dat in de eerste plaats tegemoet komt aan onze gevoelens voor esthetiek en nostalgie. Een 'verkeersstraat' geplaveid met klinkers, veroorzaakt aanzienlijk meer lawaai dan asfalt.

Moet ik dit eigenlijk wel opschrijven? Straks gaat Europa asfalt ook nog verplicht stellen.

(Terug)naar hhBest.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten