Zelden heb ik een langer verhaal in een krant gelezen over een onderwerp dat in tien regels valt te vertellen, als dat van de ombudsman van de Volkskrant, Thom Meens, in zijn rubriek van 4 juli.
Op vrijdagmorgen 26 juni om 00.45 uur was het zeker dat Michael Jackson de geest had gegeven. Dus: Stop de persen! In de edities van de krant die daarna werden gedraaid stonden foto en bericht. Maar o jee, de volgende dag kregen de lezers die verder van Amsterdam wonen in de gaten, dat ze in hun vrijdagkrant iets hadden gemist. Dit leidde tot een regen van boze brieven en emails.
Meens heeft de hele rubriek nodig om uit te leggen, waarom de papieren krant haar langste tijd heeft gehad, alleen al omdat ze het nieuws gewoon niet meer kan bijbenen.
En dat moet de krant dan ook niet meer proberen. Pas tegen de tijd dat de krant online het nieuws kan updaten, is de krant er weer bij. Gelukkig is de papieren krant er al lang niet meer (sinds het bestaan van radio en tv) die het nieuws als eerste kan brengen. Maar die snelle nieuwsbronnen kunnen en willen één ding niet: erbij vertellen wat het nieuws betekent. Daarom blijft de papieren krant nog wel even. Bij nrc.next ging het, wat het 'nieuws' over Michael Jackson betreft, nog rampzaliger: die konden er pas maandag nadat Jackson al op donderdag was overleden, iets aan doen. Ze hielden zich rustig. Veel ingezonden stukken heb ik daar niet gezien; de lezers van die krant zijn er kennelijk aan gewend dat ze het harde nieuws overal beter kunnen krijgen dan in de papieren krant.
BeantwoordenVerwijderenTerzijde: de situatie werd ook enigszins gecompliceerd doordat Jackson overleed in een tijdzone die negen uur achter loopt bij die van ons.
Ook leuk: het antispamcodewoord dat ik hier moet invullen is 'abbonale'.
Wat minstens zo opvallend was, was dat de ombudsman nogal omstandig uitlegde dat het echt niet een bewuste keuze van de krant was om lezers in de buitengebieden (zeg: Groningen, achterhoek, Limburg)het nieuws over Michael Jackson te onthouden. Er zijn blijkbaar mensen die dat vermoedden. De enige vergelijking die ik kan bedenken is die met een bakker die zijn klanten bewust vergiftigt. Bizar dus, zeker vanuit de optiek van de naar overleving zoekende krant. En vandaar extra merkwaardig dat Thom Meens de klacht serieus neemt. Daarmee lijkt hij zelfs voeding te geven aan het wankelende vertrouwen in wat ooit een onomstreden instituut was.
BeantwoordenVerwijderen