zaterdag 21 maart 2009

Presidentiële grap

Het had een haar gescheeld, of een grap van president Obama in een talkshow (op zich een unicum) is hem duur komen te staan - waarbij het nog geenszins vaststaat dat hij zichzelf niet beschadigd heeft. 'Obama maakt slippertje', kopt de Volkskrant vandaag.

Obama had het over zijn bowlingcapaciteiten - die van een beginneling - en zei: 'Ze zijn vergelijkbaar met die van de Special Olympics'. Dat zijn de Olympische Spelen voor mensen met een verstandelijke handicap.

Je voelt het al aankomen. Hier zijn haastig excuses op gevolgd, zowel via de persvoorlichter van de president als uit de mond van Obama persoonlijk.

In het midden gelaten of het al dan niet een geslaagde grap was, hij paste wel in de sfeer van de tv-uitzending, heb ik uit een op onze tv weergegeven fragment begrepen. Maar ja, wij kennen de beeldspraak van het glazen huis waarin leiders als de Amerikaanse president (en trouwens ook de eerste de beste dorpsburgemeester) zich bevinden. En die van hoge bomen, die veel wind vangen. We kennen in het bijzonder Obama als iemand die dicht bij de mensen wil blijven. En hij slaagt daar door de bank genomen tot dusver voortreffelijk in. Het zou daarom jammer zijn als het deelnemen aan infotainment voortaan als 'te gevaarlijk' zou worden bestempeld.

Gelukkig schijnen vertegenwoordigers van gehandicapten met begrip op de kwestie te hebben gereageerd. Waarom zouden alleen cabaretiers,  columnisten en politieke tekenaars de vrijheid hebben om, ook over The President of the United States, harde grappen te maken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten