vrijdag 13 februari 2009

Mussels en mussen

De mussen doen wat wij doen, Noord-West-Europa de rug toekeren en de warmte zoeken in het zuiden. Dus zien we ze hier aan de Costa Cálida in ontelbare aantallen. Brutaler dan ooit. Eters op het terras hebben hun kont niet gekeerd of ze komen kijken, of er nog wat valt op te pikken.Je kunt hier voor 8,5 euro al een driegangenmenu krijgen, inclusief glas wijn, en vaak ook nog koffie. Maar gisteren wilden we het wat feestelijker hebben, vanwege de verjaardag van Levensmaatje. De jarige koos geroosterde groenten als voorgerecht en ondergetekende 'mosselen (mussels) in knoflook'. Mussels? Het bleken weekdiertjes van de soort, waarvan je aan de Noordzee de doorgaans lege schelpen raapt. Ze werden opgediend in letterlijk kokende olie. Lekker, maar qua hoeveelheid wel erg bescheiden.

Gelukkig kwam er daarna een royale entrecôte, zij het dat de daarbij bestelde pepersaus niet naar peper smaakte. En de tong van Levensmaatje bleek een sliptongetje. Tja. Misschien kun je het toch maar beter bij dat menuutje houden, want we rekenden, inclusief wijn en koffie, 47 euro af. Moet je trouwens in Nederland niet om komen. Het verschil is nog steeds hohohoreca daar en hahahoreca hier.


(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl

1 opmerking:

  1. Hadden ze voor die 'mussels' geen Spaanse naam? In Nederland heten ze gapers, trouwens. In Italië maken ze daar een van de meest klassieke gerechten van het schiereiland van: spaghetti vongole veraci. En die vongole veraci zijn dus die 'mussels'. De meeste visboeren in Nederland verkopen ze tegenwoordig ook.

    Het recept: haal de schelpen uit het zakje en gooi weg wat open staat. Doe in een wijde pan een scheut olijfolie, enkele geperste knoflooktenen en een paar ringen verse Spaanse peper. Doe er de schelpen bij, zet het vuur hoog en wacht tot alle schelpen open zijn. Dat duurt niet veel langer dan twee of drie minuten. Tussendoor even opschudden of omscheppen. Haal ze uit de olie; gooi de schelpen die niet opengegaan zijn weg.

    Na afkoeling haal je uit de meeste schelpen het mosseltje doe die met de olie in een schaal, eventueel nog wat olie toevoegen, houd per persoon een stuk of tien, vijftien schelpen met inhoud intact.

    Dat kan allemaal bijtijds gebeuren. Tegen etenstijd kook je op de gebruikelijke manier de spaghetti, goed afgieten en 'drogen' door ze om te schudden met wat hete olijfolie in de droge pan op hoog vuur. Intussen de vongole, zowel de blote als de geschelpte, even samen met de olie opwarmen, bijvoorbeeld in de magnetron; Schep het resultaat door de spaghetti en dien direct op. Bestrooi eventueel met kleingehakte platte peterselie en maal er verse peper overheen. Géén kaas!

    Uitspraak: Wóngole.

    BeantwoordenVerwijderen