woensdag 25 februari 2009

Ik, Claudius was hier

Bij een laatste wandeling naar Isla Plana (niet voor eeuwig want we hebben voor 2010 zo goed als bijgetekend) de semaforen - vervallen historische seinen voor de schippers - vastgelegd. De clou was, volgens zwager H., die niet alleen veel van plantjes en vogels weet, dat de twee seinen in elkaars verlengde bepalend waren voor de te volgen richting. Het systeem wordt nog steeds toegepast, weet ik van mijn vaartochten over het Volkerak met vriend J. Natuurlijk wisten de vissers, zegt H., dat het hier vlakbij de kust gruwelijki diep, dus hartstikke gevaarlijk is.
Isla Plana betekent plat eiland en eindelijk ben ik er achter. Voor de havenmond ligt inderdaad een eilandje. De kust hier is al twee eeuwen voor onze jaartelling meer dan bezocht door de Romeinen - de Isla Plananen ;-) tonen ons trots de opgegraven funderingen van hun bouwsels. Ze hebben houten steigers op het haventerrein aangelegd, waardoor je die resten goed kunt bekijken. ´Ik, Claudius, was hier.´

Koffie op het haventerras. Nederlanders afgeluisterd, die verkondigden dat dit de koudste winter sinds jaren was. De maatstaven zijn 1. het al dan niet open zetten van de deuren (nauwelijks dus, dit jaar) en 2. het al dan niet stoken, 's avonds (wel dus). Een en ander is eigenlijk al bij aankomst door de huisbazin bevestigd. Die heeft in januari 2008 in het privézwembadje gezwommen. Daar is nu, bijna maart, nog steeds geen sprake van.Aan de Costa Calida is men wat voorzichtiger met hoogbouw. De verpletterende schaal van Alicante en Benidorm zul je hier niet aantreffen. Toch legt men in de heuvels bij Isla Plana een recreatiestad aan om u tegen te zeggen. Ieder z´n eigen stek, parkeerplaats, zonnedak en uitzicht op de Mediterraneo. Rustieke ronde vormen, waar de Spanjaarden zo van houden. Moderne verkeersinfrastructuur; tweebaans ontsluitingsweg; rotondes. Geen idee, hoe goed dit project in crisistijd nog loopt. Gesloten rolluiken. Opeenstapeling van stilte. Een in de wind rimpelend zwembad, een lege zonneweide en ongebruikte parkeerplaatsen. Spookstad. De laatste bouwvakkers mogen waarschijnlijk blij zijn dat ze nog niet naar huis zijn gestuurd.

Zie het complete fotoalbum van dit project.


(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten