dinsdag 3 februari 2009

Bloesemrit naar Lorca

Eerst dachten we dat het olijfbomen waren die in bloei stonden, maar die dragen momenteel vrucht. Amandelbloesem? 't Zou kunnen. Zodoende werd de rit naar Lorca, ca. 60 km door de Sierra de la Almenara (max. 888 m) een feest. Slechts 'n enkel dorpje, Morata, dat zijn naam trots in kiezelsteentjes weergeeft op het talud voor het kerkje, en de ruïne, die overgebleven is van een boerengehucht, tegen dat je de laagvlakte van Lorca nadert. Bijna geen verkeer.Lorca, provinciestad van ca. 70.000 inwoners, binnendoor dus ongeveer 60 km vanaf de Costa Calida. Het castillo laten we voor wat het is, maar de zeventiende eeuwse huizen bewonderend, wenden we de steven intuïtief naar wat met een groots woord 'bovenstad' mag heten. Het zijn niet de rijksten die er wonen en tot minder rijken behoren doorgaans de immigranten, dezelfden die met tassen en horloges in de restaurants leuren. Toch is de infrastructuur daarboven enigszins opgeknapt, vooral de bestrating, de trappen en de hellingen (voorzien van nieuwe leuningen). Het uitzicht op de oude binnenstad mag er wezen. Slechts een met een paraplu spelend jongetje, een hond en een kat kruisen onze weg.
In de kerk is een dienst aan de gang. De achtergrond ontgaat ons. De priester is voortdurend aan het woord. Slechts enkele ouderen zitten en knielen, verspreid in de banken. We zien kans, zonder te storen, wat van het interieur te bekijken. Het meest valt een kapel van Cecilia op. De muziekheilige is gezeten aan een orgeltje. Net een theaterbeeld.
In een van de schaarse restaurantjes gebruiken we een prima lunch, een drie gangen-menu voor een prijs, waar je in Den Bosch hooguigt koffie met Bossche bollen voor krijgt. Haha, in plaats van hohoreca.

Fotoalbum Sierra de la Almenara

Fotoalbum Lorca

(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl

3 opmerkingen:

  1. Prachtig. En het kan inderdaad amandelbloesem zijn, hoewel nectarines ook niet uitgesloten is. Voor beide is het n u de tijd. Olijven houden de hele winter hun blad en de bloesem, in mei of juni, is heel bescheiden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is de nectarine niet een vrij nieuwe cultuurvrucht, ontwikkeld door enten van pruim op perzik? Hier spreekt de volstrekte leek. De bloesemboompjes die wij hier zien zijn oud en krom hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Uit de Wikipedia:
    'De nectarine of nectarijn is een mutant van de perzik (Prunus persica) met een gladde en glanzende schil. Behoudens de schil, bestaat er geen wezenlijk verschil tussen perziken en nectarines. Een nectarine is dus geen kruising tussen een perzik en een pruim, zoals soms wordt verondersteld.
    Qua groeiwijze, teelteigenschappen en vatbaarheid voor ziekten en plagen komt de nectarine overeen met de perzik. Ook bij de nectarine bestaan er rassen met wit vruchtvlees of met geel vruchtvlees. De vruchten van de meeste nectarinerassen zijn iets kleiner dan die van veel perzikrassen.
    De gladschilligheid kan als mutatie ontstaan, waardoor het soms kan gebeuren dat aan een perzikboom plotseling een tak met gladde vruchten groeit (en omgekeerd).'

    Ik meen me te herinneren dat nectarines omstreeks 1930 op de markt zijn gekomen.

    BeantwoordenVerwijderen