zaterdag 13 december 2008

Touwtrekken om Het Zuidelijk Toneel

Binnen Brabant-Stad-weet-u-wel is het momenteel hevig touwtrekken geblazen om Het Zuidelijk Toneel (HZT). Dat ensemble, riant gevestigd in Eindhoven, heeft van zowel Tilburg als Den Bosch interessante aanbiedingen gekregen, daarheen te verhuizen, met nog geld toe.
Interessant? Hóógst interessant zelfs, want HZT heeft van minister Plasterk van cultuur te horen gekregen dat het de nodig geachte en dus gevraagde rijkssubsidie van 3,9 miljoen euro op zijn buik kan schrijven, althans het zal moeten doen met 2,4 miljoen per jaar. Dus enige compensatie van de lagere overheid is niet onwelkom, gaven de zakelijke en artistieke leiders van de club tegenover het Eindhovens Dagblad te kennen.

Die krant besteedt heel wat ruimte aan de kwestie en dat is begrijpelijk, want het spreekt dat Eindhoven HZT, dat – voorgangers incluis – al sinds 1955 vanuit die stad opereert, ongaarne ziet vertrekken. Ik begrijp dat thans ten stadhuize aldaar ’n soort crisisberaad plaatsvindt.

HZT windt er geen doekjes om: het is voor hem pompen of verzuipen. Oftewel, het is heel moeilijk, weerstand te bieden aan het aantrekkelijkste bod. Zelfs al voelt men zich in Eindhoven nog steeds goed thuis en is men daar voor honders procent in het culturele leven geïntegreerd. Ook met de huisvesting aan de Fuutlaan, vlakbij het station is niets mis. Integendeel.

Toch krijg ik van de hele discussie rond dit financiële probleem – want dat is het, als je de essentie wilt weten – ’n beetje ’n rare smaak in m’n mond. De top van het theatergezelschap heeft de situatie op correcte manier naar buiten gebracht en zorgvuldig vermeden, de indruk te wekken dat zij jegens de huidige vestigingsgemeente op een chantage-achtige manier in de weer is. Maar toch...? Wat mij ook verbaast is dat het Eindhovens Dagblad niet schijnt te weten, wat de ‘forse financiële aanbiedingen’ (terminologie van HZT) van Tilburg en Den Bosch zijn. Wel wordt vermeld, dat Eindhoven de huisvesting betaalt. Dat is ook niet niks, temeer daar men daar zeer tevreden mee is en er over de aard van de huisvesting in de andere steden ook nog niets valt te zeggen.

Tja en dan schrijft de krant op haar regiopagina nog een commentaar, waarvan ik denk, waar blijven de harde argumenten?
Ik citeer maar even:
‘Hier’ (bedoeld wordt dus Eindhoven) ‘wordt samengewerkt met allerlei onderwijs-, kennis- en culturele instellingen: véél meer dan het gezelschap zou doen als het in Tilburg of Den Bosch zou ‘wonen’. Hier wordt door HZT-medewerkers hard meegedacht over en meegewerkt aan allerlei culturele ontwikkelingen. Oók ondenkbaar, als de club in een andere stad zou huizen.

Als ik Tilburg of Den Bosch was, zou ik zeggen: dat staat allemaal nog te bezien.

Afbeelding: affiche van een lopende productie van Het Zuidelijk Toneel(Terug)naar hhBest.nl
Email: manieren@hhbest.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten